Avioparit lihovat yhdessä

Lihova puoliso lisää myös kumppaninsa lihomisriskiä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Liikakilot näyttäisivät kertyvän pitkässä parisuhteessa samaa tahtia kummallekin puolisolle. Lihova puoliso lisää myös kumppaninsa lihomisriskiä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat 3 900 avioparin 25-vuotiseen seurantaan.

Seurannan perusteella normaalipainoisen puolison riski tulla ylipainoiseksi oli noin kaksinkertainen, jos hänen puolisonsa lihoi huomattavasti seurannan aikana. Tämä havaittiin miehillä ja naisilla yhtä lailla.

Tutkimus ei paljastunut mistä havaittu yhteys tarkalleen johtuu, mutta todennäköisesti se seuraa elintapojen ja elämäntilanteiden muutoksista, jotka pitkässä parisuhteessa ovat yhteisiä.

Lue lisää: Sokerivero ei riitä

Aiemmissa tutkimuksissa samanlainen vaikutus on havaittu myös puolisoilla, jotka yrittävät laihduttaa tai lopettaa tupakoinnin. Myös liikuntaharrastuksen aloittaminen onnistuu todennäköisemmin yhdessä puolison kanssa, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Lähde:
Changes in Body Mass Index and Obesity Risk in Married Couples Over 25 Years. American Journal of Epidemiology 2016;183:435–443.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia