Diabeetikon jalkainfektio on viimeinen varoitus ennen amputaatiota

Hoito Taysin moniammatillisessa Haavakeskuksessa nopeutti potilaiden pääsyä kirurgiseen hoitoon ja paransi ennustetta, ilmenee väitöstutkimuksesta.

LL Miska Vuorlaakso tutki väitöskirjassaan diabeetikoiden jalkaterveyttä.
Silja Vuorlaakso
LL Miska Vuorlaakso tutki väitöskirjassaan diabeetikoiden jalkaterveyttä.

Hoito moniammatillisessa haavakeskuksessa parantaa diabeetikoiden jalkaterveyttä, ilmenee LL Miska Vuorlaakson väitöstutkimuksesta.

Diabeetikon jalka on altis toistuville haavautumisille ja tulehduksille, jotka voivat johtaa alaraaja-amputaatioon. Amputaatio alentaa kokonaisvaltaisesti potilaan toimintakykyä ja altistaa ennenaikaiselle kuolemalle.

Vuorlaakso totesi, että hoito Tampereen yliopistollisen sairaalan moniammatillisessa Haavakeskuksessa nopeutti potilaiden pääsyä kirurgiseen hoitoon ja paransi ennustetta.

Vuorlaakso selvitti väitöstutkimuksessaan diabetesta sairastavien potilaiden ennustetta jalkainfektion ja amputaation jälkeen, infektion aiheuttajia ja riskitekijöitä, sekä moniammatillisen haavaosaston vaikutusta potilaiden hoitoon.

Amputaation jälkeen potilaan ennuste on huono

Sairaalahoitoa vaativan infektion ja erityisesti alaraaja-amputaation jälkeen potilaiden ennuste on huono. Alle puolet potilaista on viiden vuoden jälkeen elossa sairaalahoitoisen diabeettisen jalkainfektion jälkeen. Alaraaja-amputaation jälkeen diabeetikoista oli viiden vuoden jälkeen elossa vain 38 prosenttia.

– Infektion voi siis ajatella olevan viimeinen varoitus ennen amputaatiota, ja näiden potilaiden riskitekijöiden hoitoon ja seurantaan tulee kiinnittää erityistä huomiota, Vuorlaakso sanoo tiedotteessa .

Vuorlaakso tutki Tampereen yliopistollisen sairaalan moniammatillisen Haavakeskuksen vaikutusta infektion vuoksi sairaalaan joutuneiden diabeetikoiden hoitoon. Viive kirurgiseen hoitoon pääsyyn sairaalaan tulosta puolittui viidestä päivästä kahteen. Sääriamputaatioiden määrä tässä potilasryhmässä väheni samanaikaisesti alle puoleen. Haavakeskuksessa toimii eri alojen asiantuntijoista koostuva moniammatillinen tiimi. Kun haavojen hoito on keskitetty, henkilökunnan asiantuntijuus pääsee kehittymään.

Diabeteksen lisääntyessä myös amputaatiot erityisesti jalkaterän alueella ovat lisääntyneet valtakunnallisesti. Kuitenkin nilkan yläpuoliset amputaatiot ovat viime vuosina vähentyneet, mikä viittaa parantuneisiin hoitotuloksiin. Vuorsalo havaitsi väitöstutkimuksessaan, että infektiotilanteessa tehty nilkan yläpuolinen amputaatio lisäsi kuoleman riskiä yli kuusinkertaiseksi, kun taas jalkaterän amputaatiolla ei ollut vaikutusta ennusteeseen.

– Jalan pelastaminen tilanteen salliessa saattaa parantaa säästyneen toimintakyvyn lisäksi myös potilaan ennustetta, Vuorlaakso toteaa.

LL Miska Vuorlaakso väitöstutkimus Diabetic Foot Infection and Lower Extremity Amputations – Recent trends, outcomes and prognostic factors tarkastetaan Tampereen yliopistossa 11.3.2022.

Anne Seppänen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.