Ei tukea eturauhassyövän seulonnalle

PSA-seulonta ei näytä saavan tieteeltä tukea taakseen. Myös PCA3-testauksen tulevaisuus on vielä epäselvä.

Eturauhassyövän seulonta neljän vuoden välein tehtävällä prostataspesifisen antigeenin (PSA) määri­tyksellä ei vähennä merkitsevästi kuolleisuutta 12 vuoden seurannan aikana, havaittiin LL Tuomas ­Kilpeläisen viime viikolla tarkaste­tussa väitöstutkimuksessa.

– Nykytiedon valossa väestötason seulonta ei ole järkevää, Kilpeläinen toteaa.

Tutkimukseen osallistui 80 000 miestä, jotka oli jaettu satunnaistetusti seulonta- ja verrokkiryhmiin. Seulonta tuotti vääriä positiivisia tuloksia ja aiheutti hyväennusteisten eturauhassyöpien ylidiagnosointia. Se kuitenkin vähensi levinneen syövän ilmaantuvuutta.

Väärä positiivinen tulos toistui usein seuraavassa seulonnassa, mutta sellaisen saaminen lisäsi myös seuraavan seulonnan yhteydessä saadun eturauhassyöpädiagnoosin riskiä. Kilpeläisen mukaan tämä voi johtua joko siitä, ettei ensimmäisistä koepaloista löytynyt jo olemassa olevaa syöpää, tai siitä, että näillä miehillä on suurentunut sairastumisriski seuraavien neljän vuoden aikana.

HYKS:n urologian klinikan ylilääkäri Kimmo Taari ei myöskään pidä yleistä PSA-seulontaa vielä suositeltavana. Esimerkiksi seulonnan kustannusvaikuttavuus ja elämän­laatukysymykset vaativat edelleen tutkimusta.

Muitakin seulontamenetelmiä tutkitaan, mutta tulokset eivät ole kovin lupaavia.

– PCA3:n rooli on edelleen epä­selvä, Taari sanoo.

Tiina Lautala
toimittaja

Kuva: Pixmac

Julkaistu Lääkärilehdessä 49/12.