Elämäntapamuutokset ehkäisevät riskipotilaiden diabetesta

Liikunnan lisääminen ja ruokavalion viilaaminen terveellisemmäksi auttaa estämään diabeteksen puhkeamista myös potilailla, jotka ovat suuressa vaarassa sairastua.

Liikunnan lisääminen ja ruokavalion viilaaminen terveellisemmäksi auttaa estämään diabeteksen puhkeamista myös potilailla, jotka ovat suuressa vaarassa sairastua. Samanlainen vaikutus saadaan ennakoivalla diabeteslääkityksellä.

Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan elämäntapamuutokset pienentävät riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen noin kolmanneksella ja metformiinilääkitys noin viidenneksellä. Tämä havaittiin viidentoista vuoden seurannassa.

Ryhmien väliset erot pienentyivät vuosien varrella ja elämäntapamuutoksen tehneistä ja lääkeryhmäläisistä 55 % ja 56 % sairasti seurannan päättyessä aikuistyypin diabetesta, kun lumelääkettä saaneista verrokeista oli sairastunut 62 prosenttia.

Naisilla elämäntapamuutokset ja pienemmässä määrin myös metformiinilääkitys ehkäisivät myös diabetekseen liittyvää pienten verisuonten sairautta.

Tutkimukseen osallistui 2 800 suuressa aikuistyypin diabeteksen sairastumisvaarassa olevaa miestä ja naista, joista kolmannes satunnaistettiin kolmeksi vuodeksi metformiinilääkitykselle, kolmannes elämäntapamuutoksiin ja kolmannes lumelääkettä saavaan verrokkiryhmään. Elämäntaparyhmäläisiä autettiin laihduttamaan, vähentämään rasvojen syömistä sekä liikkumaan vähintään 150 minuuttia viikoittain.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Lähde:
Lancet Diabetes & Endocrinology 2015;10.1016/S2213-8587(15)00291-0

Uutispalvelu Duodecim

Kuva: Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.