Elinsiirrot ylsivät ennätykseen

Viime vuonna tehtiin 453 elinsiirtoa.

Suomessa tehtiin viime vuonna 453 elinsiirtoa, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Edellinen ennätys on vuodelta 2016, jolloin tehtiin 399 elinsiirtoa.

Eniten tehtiin munuaisensiirtoja, joita oli 293. Maksansiirtoja tehtiin 64, sydämensiirtoja 30 ja keuhkonsiirtoja 27. Lisäksi tehtiin 39 haimansiirtoa, joka oli useimmiten yhdistetty munuaisen- ja haimansiirto.

Elinluovuttajia oli viime vuonna 141. Nuorin elinluovuttaja oli 5-vuotias ja vanhin 82-vuotias. Luovuttajien keski-ikä oli 54,8 vuotta. Eniten luovuttajia oli HUS:n alueella, mutta väkilukuun suhteutettuna elinluovuttajia oli eniten KYS:n erityisvastuualueelta.

Uutta elintä odottaa jatkuvasti noin 570 ihmistä.

Elinsiirtokirurgit arvioivat soveltuvuuden

Lain mukaan jokainen suomalainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä erikseen kieltänyt. Myös iäkäs ihminen voi olla elinluovuttaja. Elinsiirtokirurgit arvioivat jokaisen potentiaalisen elinluovuttajan soveltuvuuden yksilöllisesti. Viiden vuoden sisällä sairastettu syöpä ja aktiivinen hepatiitti B - tai HIV-infektio estävät luovutuksen.

– Elinluovuttajan aivokuoleman yleisin syy on aivoverenvuoto. Läheisille kuolema ja suuren surun keskellä ajatus elinluovutuksen mahdollisuudesta tulee yllätyksenä. Useimmiten jälkikäteen elinluovutus tuo kuitenkin lohtua läheisille, koska useampi ihminen on saanut uuden elämän vainajan nimettömän lahjan avulla, sanoo valtakunnallinen elinluovutuskoordinaattori, dosentti Anna-Maria Koivusalo tiedotteessa.

Elinluovutuskortin voi tilata osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi. Sovelluskaupoista voi ladata Elinluovutuskortti-sovelluksen. Tahdon voi kirjata myös Omakantaan.

Elinsiirtoleikkaukset on keskitetty valtakunnallisesti Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan. Elinluovutus­leikkauksia aivokuolleilta elinluovuttajilta tehdään kaikissa keskussairaaloissa.

Minna Pihlava

Juttu on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.