Endometrioosipotilaalla on usein siniset silmät

Italialaistutkijat ovat tosissaan: yhteys värikalvon sinisen värin ja syvän endometrioosin välillä havaittiin tapaus-verrokkitutkimuksessa.

Artikkelia, jossa naisen silmien värin todetaan liittyvän syvälle infiltroivaan endometrioosiin (kohdun limakalvon sirottumatauti), voisi äkkipäätä luulla humoristiseksi kevennykseksi vakavan tieteellisen lehden sisältöön. Italialaistutkijat ja kyseinen lehti olivat kuitenkin tosissaan: merkitsevä yhteys värikalvon sinisen värin ja syvän endometrioosin välillä havaittiin tapaus-verrokkitutkimuksessa, joka käsitti lähes 500 endometrioosipotilasta ja 300 verrokkia.

Värikalvo arvioitiin silmämääräisesti ja tutkimuksesta suljettiin pois ne tapauk­set, joissa tutkijan ja naisen itsensä käsitykset poikkesivat toisistaan. Tilas­tollisessa arvioinnissa otettiin huomioon perusväestön iiristen väri­jakauma. Syvän endometrioosin ryhmässä sininen väri oli yliedustettuna muihin verrattuna. Ruskea värikalvo näytti olevan syvän infiltraation ryhmässä aliedustettuna.

Endometrioosi on merkittävä hedelmättömyyden ja kipujen aiheuttaja, ja sen etiologiaa ei tunneta. Näillä naisilla on todettu pigmentaatiomuutoksia, valo­herkistyneisyyttä, kesakkoja, punatukkaisuutta ja herkkyyttä UV-valolle. Tekijät pohtivatkin löydöksensä taustalla olevan melaniinin biosynteesin geneettisen säätelyn muutoksia, jotka säätelisivät sil­mien värin ohella endometrioosikudoksen infiltraatiokykyä. UV-valon karttaminen tuo myös mieleen pienentyneen D-vitamiinipitoisuuden, jonka yhteydessä elimistön solujen proliferaatio lisääntyy, apoptoosi vähenee ja tapahtuu monia angiogeneesin ja immunologisten tapahtumien muutoksia. Oftalmoskopia ei vielä kuitenkaan näillä näytöillä korvanne laparoskopiaa endometrioosidiagnostiikassa.

Lähde: Vercellini P, Buggio L, Somigliana E ym. ’Behind blue eyes’: the association between eye colour and deep infiltrating endometriosis. Hum Reprod 2014;29:2171–5.

Pertti Kirkinen
professori

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 43/2014.

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Tautiin liittyy tavallisesti alavatsakipu, joka saattaa alkaa jo useampi päivä ennen kuukautisia voimistuen vuodon aikana. Lue lisää: Terveyskirjasto.fi