Ennenaikaisena syntyneiden terveysriskeihin kiinnitettävä erityistä huomiota

Ennenaikaisena syntyneet sairastuvat muita todennäköisemmin sydänsairauksiin ja moniin muihin kroonisiin sairauksiin, tuore katsaustutkimus vahvistaa.

Ennenaikaisena syntyneet sairastuvat muita todennäköisemmin sydänsairauksiin ja moniin muihin kroonisiin sairauksiin, tuore katsaustutkimus vahvistaa. Lääkärien kannattaisi hyödyntää tietoa ja pyrkiä ehkäisemään näitä riskejä, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimusten mukaan ennenaikaisena syntyneet ovat tavallista alttiimpia ainakin verenpainetaudille, sydän- ja verisuonitaudeille, diabetekselle, keuhkosairauksille, osteoporoosille ja raskauskomplikaatioille. He myös menehtyvät todennäköisesti nuorempina kuin normaalipainoisina syntyneet.

Tutkijat suosittavat lääkäreitä huomioimaan tutkimusten tulokset ja parhaan mukaan pienentämään ennenaikaisena syntyneiden terveysriskejä. Elintapaneuvonnan lisäksi muun muassa säännölliset verenpainemittaukset ja keuhkotestit olisivat paikallaan, he kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin Kanadan lääkäriliiton CMAJ-lehdessä.

Suomessa noin kuusi lasta sadasta syntyy ennenaikaisena eli ennen 37. raskausviikkoa. Ennenaikaisuus ja varsinkin huomattava ennenaikaisuus voi aiheuttaa mm. motorisia, kielellisiä ja kognitiivisia vaikeuksia, jotka voivat jatkua koko elämän.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia