Ensimmäinen korvattava lääke nikotiiniriippuvuuden hoitoon

Varenikliini on kesäkuun alusta sairausvakuutuslain mukaisesti korvattava lääkeaine nikotiiniriippuvuuden hoidossa.

Varenikliini on kesäkuun alusta sairausvakuutuslain mukaisesti korvattava lääkeaine nikotiiniriippuvuuden hoidossa. Kyseessä on ensimmäinen sairausvakuutuksesta korvattava lääke tupakasta vieroitukseen Suomessa.

Valmistajan mukaan valmiste voi auttaa lievittämään tupakoinnin lopettamisen yhteydessä ilmeneviä tupakanhimoa ja vieroitusoireita. Valmistetta ei suositella alle 18-vuotiaille.

Motivoituneelle tupakoinnin lopettajalle

Kelan mukaan varenikliinia peruskorvataan tupakoinnin lopettamiseen motivoituneille tupakoitsijoille, joilla on vahva nikotiiniriippuvuus ja joiden tupakasta vieroitus ei ole onnistunut muiden tukitoimien avulla.

Varenikliinin avulla tapahtuvaan tupakasta vieroitukseen on liityttävä yksilöllinen neuvonta ja tuki. Lääkettä voidaan peruskorvata vain yksi hoitojakso, jonka kesto on enintään 24 viikkoa.

Valmisteyhteenvedon mukaan lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat nasofaryngiitti (nenänielutulehdus) ja päänsärky. Muita yleisiä vaikutuksia ovat painonnousu, ruokahalun heikkeneminen, ruokahalun lisääntyminen, poikkeavat unet ja unettomuus.

Haittavaikutusten yhteenvedossa todetaan kuitenkin, että tupakoinnin lopettamiseen sekä hoidon avulla että ilman hoitoa liittyy erilaisia oireita. "CHAMPIX-tutkimusten (vaikuttava aine) tutkimusasetelmia tai analyyseja ei ole suunniteltu siten, että voitaisiin erottaa, mitkä haittavaikutukset liittyvät tutkimuslääkehoitoon ja mitkä mahdollisesti nikotiinista vieroittautumiseen."

Lääkkeiden hintalautakunta Hila teki korvattavuuspäätöksen huhtikuussa.

Lähteet:
Kela
Lääkeinfo.fi 

Kirjoittanut:
Jaana Ahlblad
toimittaja
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia