Enterovirus D68 nostaa päätään Suomessa

Tartunta diagnosoitiin viime syksynä 18 potilaalla. Virustyyppi on löytynyt Yhdysvalloissa ja Kanadassa yli tuhannelta vakavaan hengitystieinfektioon sairastuneelta.

Enterovirus D68 (EV-D68) -tartunta on diagnosoitu Suomessa viime syksynä 18 potilaalla. Myös Ruotsissa ja eri puolilla Eurooppaa on havaittu tartuntoja. Tähän asti virusta on löydetty Suomesta satunnaisesti.

EV-D68-tartuntoja on seurattu tarkemmin sen jälkeen, kun virustyyppi löytyi Yhdysvalloissa ja Kanadassa yli tuhannelta vakavaan hengitystieinfektioon sairastuneelta. Suurin osa sairastuneista on lapsia. Muutamilla potilailla on ollut hengitystieinfektion jälkeen neurologisia, polionkaltaisia halvausoireita. Vielä ei tiedetä, onko viruksen ja neurologisen taudin välillä yhteyttä.

Suomessa neurologisia oireita ei ole ollut yhdelläkään sairastuneella. Yksi 18:sta on joutunut tehohoitoon hengitystieinfektion rajuuden vuoksi.

– EV-D68 voi aiheuttaa vakavia oireita erityisesti astmaa sairastavilla lapsilla, kertoo THL:n erikoistutkija Soile Blomqvist.

Hertta Vierula
toimittaja

Julkaistu lääkärilehdessä 1–2/2015.

Lue myös: Enterorokko on syksyn kuumetauti