Enterovirus voi tänä vuonna aiheuttaa vakavia taudinkuvia

Euroopassa on havaittu tänä vuonna poikkeuksellisen paljon enteroviruksen aiheuttamia vakavia sairaustapauksia.

Tavallisesti enterovirustaudit ovat lieväoireisia hengitystieinfektioita tai enterorokkoa, mutta tänä kesänä on esiintynyt myös vakavia neurologisia oireita ja hengitystieinfektioita. Vakavia tautitapauksia on raportoitu Tanskasta, Ranskasta, Alankomaista, Ruotsista, Britanniasta ja Espanjasta. Suomessa vakavia tautimuotoja ei tiedetä esiintyneen.

Enterovirustartuntoja esiintyy tavallisesti syyskesällä. Euroopan tartuntatautivirasto ECDC:n mukaan enterovirus alkoi tänä vuonna levitä harvinaisen aikaisin. Kataloniassa Espanjassa yli 100 lasta tarvitsi huhtikuussa sairaalahoitoa enterovirusinfektion vuoksi.

Euroopassa kiertää parhaillaan useita enterovirustyyppejä. Vaikeita taudinkuvia ovat aiheuttaneet erityisesti aiemmin suhteellisen harvoin esiintyneet virustyypit A71 ja D68.

Suomessa tartuntatautirekisterissä ei vielä näy enterovirustartuntojen lisääntymistä.

– Vain murto-osa enterovirustartunnoista päätyy tartuntatautirekisteriin. Lieväoireisissa tapauksissa potilaat eivät välttämättä hakeudu edes lääkäriin, sanoo johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra THL:stä.

Enteroviruskausi on alkamassa Suomessakin

Enteroviruksia tunnetaan yli sataa eri tyyppiä. Niiden aiheuttama oirekirjo on laaja. Virustyyppi A71 voi aiheuttaa esimerkiksi aivokalvotulehdusta, aivotulehdusta tai selkäydintulehdusta. Tähän asti tätä virustyyppiä on tavattu pääasiassa Aasiassa. Virustyyppi D68 on aiemminkin yhdistetty vakavampiin tautimuotoihin. Se voi ilmetä vakavana keuhkokuumeena tai johtaa jopa halvausoireisiin.

Onko odotettavissa, että enteroviruksen vakavammat tautimuodot leviävät Suomeenkin tänä vuonna?

– Sitä on vaikea ennustaa. Muutama vuosi sitten virustyyppiä D68 havaittiin laajemmin muun muassa Norjassa, mutta se ei silloin levinnyt Suomeen.

Enterovirukset leviävät ulosteen välityksellä tai pisaratartuntana. Tehokkain tapa estää tartuntoja on huolellinen käsihygienia.

Kuva: Fotolia