Entistä useammat vanhenevat ilman vakavia sairauksia

Suotuisasta kehityksestä huolimatta lievemmät, liikkumista ja jokapäiväistä elämää vaikeuttavat terveysongelmat yleistyivät, vaikka vakavammat vaivat vähenivät.

Väestön ikääntyminen ei välttämättä ole niin suuri ongelma terveydenhoitojärjestelmälle kuin on pelätty. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan eliniän pidentymisen lisäksi entistä useammat elävät pitempään terveinä.

Tutkijat hyödynsivät tutkimuksessaan vuosina 1991 ja 2011 identtisillä menetelmillä tehtyjä tutkimuksia, joissa haastateltiin yli 65-vuotiaita brittejä.

Vuosien 1991–2011 välillä 65-vuotiaiden miesten odotettavissa olevat elinvuodet lisääntyivät 4,5 vuodella ja naisten 3,6 vuodella. Entistä useammat myös elivät näitä lisävuosia ilman muistin ja kognitiivisten mielentoimintojen heikentymistä. Aiempaa useammat myös kokivat terveytensä pitempään erinomaiseksi tai hyväksi.

Suotuisasta kehityksestä huolimatta lievemmät, liikkumista ja jokapäiväistä elämää vaikeuttavat terveysongelmat yleistyivät, vaikka vakavammat vaivat vähenivät. Etenkin tämä havaittiin naisilla.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu muissakin Euroopan maissa, joten kyse on todennäköisesti laajemmasta kehityksestä. Mahdollisesti tämä on seuraus monien sairauksien hoitojen tehostumisesta, minkä ansiosta sairaudet eivät ole enää yhtä suuri taakka iäkkäille. Lievempien terveysongelmien yleistyminen saattaa puolestaan liittyä lihavuuden yleistymiseen, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Lancet 2015;DOI:10.1016/S0140-6736(15)00947-2

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.