Eturauhassyöpä ei ole vain ikämiesten sairaus

Tauti on yleistynyt vuodesta 1990 lähtien myös 15–40-vuotiailla 2 prosentin vuosivauhdilla.

Eturauhassyöpää on totuttu pitämään yli 65-vuotiaiden miesten sairautena. Amerikkalaistutkijoiden tilastoanalyysin mukaan tauti on kuitenkin vuodesta 1990 lähtien yleistynyt myös 15–40-vuotiailla 2 prosentin vuosivauhdilla. Yhdysvalloissa uusista tapauksista yli 10 prosenttia todetaan alle 55-vuotiailla.

Mitä nuorempana eturauhassyöpä oli 15–40-vuotiaiden ikäryhmässä todettu, sitä epätodennäköisempää oli, että sen aggressiivisuus ja laajuus oli määritetty kattavasti. Nuoret miehet hakeutuvat hoitoon myöhemmässä vaiheessa ja heidän ennusteensa on huonompi kuin keski-ikäisten ja vanhempien. Useimpien alle 40-vuotiaiden tauti on todettaessa paikallinen, mutta siitä huolimatta vähintään kaksinkertaisella toden­näköisyydellä jo levinnyt.

Yhdysvalloissa suhteellinen eloon­jäämisaika diagnoosin jälkeen on ollut sitä lyhyempi, mitä nuorempaan ikä­ryhmään potilas on kuulunut aina 65-vuotiaisiin saakka. Nuorten miesten kasvaimet ovat useimmiten huonosti erilaistuneita, metastasoivat varhain ja reagoivat huonosti hormonihoitoon. Kasvainten luustopesäkkeet ovat ­pikemmin lyyttisiä kuin skleroottisia.

Löydökset viittaavat varhaisiän ja myöhäisiän eturauhassyövän merkittäviin biologisiin eroihin. Nuorten miesten syövissä on myös usein mukana ­voimakas geneettinen komponentti. Siksi nuoret miehet, joiden lähisuvussa on vähintään kaksi eturauhassyöpä­tapausta, hyötyisivät todennäköisesti sekä tiheästä PSA-seurannasta että geneettisestä riskiarviosta, varsinkin jos suvun syövät on todettu alle 55 vuoden iässä.

Bleyer A, Spreafico F, Barr R. Prostate cancer in young men: An emerging young adult and older adoslescent challenge. Cancer 2020;126:46–57.

Ossi Lindell

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 12/2020.