Harrastekalkkunoilla ja -kanoilla ensimmäistä kertaa mykoplasmaa Suomessa

Siipikarjan mykoplasma ei tartu ihmisiin, mutta tauti voi levitä ihmisten välityksellä.

Mykoplasmatartunta on varmistunut Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksissa kolmen harrastesiipikarjatilan kalkkunoissa ja kanoissa eri puolella Suomea.

Mycoplasma gallisepticum aiheuttaa siipikarjassa tarttuvan hengitystietulehduksen. Bakteeriin ei ole hoitoa ja lintu voi jäädä taudin kantajaksi koko eliniäkseen. Siipikarjan mykoplasma ei tartu ihmisiin, mutta tauti voi levitä ihmisten välityksellä. Tuotantosiipikarjassa tartuntaa ei ole ilmennyt.

Osalla linnuista oli selviä tyypillisiä hengitystieoireita, kuten aivastelua, sierain- ja silmävuotoa sekä kalkkunoilla poskionteloiden turvotusta. Lintujen siirtäminen tartuntapitopaikoista on kielletty, jotta taudin leviäminen voidaan estää.

Oireiden ilmetessä heti yhteys eläinlääkäriin

Evira muistuttaa, että siipikarjan hengitystietulehdusten aiheuttajia on useita. Vakavin ja suurta kuolleisuutta siipikarjalle aiheuttava tauti on lintuinfluenssa. Jos linnuilla havaitaan oireita, on omistajan heti otettava yhteyttä kunnaneläinlääkäriin taudin syyn selvittämiseksi.

Tartunnan alkuperä ei tiedossa

Eviran mukaan tartunnan alkuperän selvittäminen jatkuu. Sen vuoksi myös muilta eri puolilta Suomea olevilta harrastesiipikarjatiloilta tutkitaan näytteitä tartuntaan viittaavien oireiden vuoksi.

Siipikarjan mykoplasmatartuntojen esiintymistä seurataan tuontitutkimuksin sekä säännöllisin seurantatutkimuksin. Tautiseurantaa on kaupallisen siipikarjan pitopaikoissa, jotka kuuluvat siipikarjan terveystarkkailusopimuksen piiriin, ja pitopaikoissa, joista siipikarjaa viedään muihin maihin.

Mycoplasma gallisepticum -tartunta on yleinen Euroopassa. Tartuntaa esiintyy myös Ruotsissa harrastesiipikarjassa, mutta ei tuotantosiipikarjassa. Tuotantosiipikarjassa M. gallisepticum -tartunta on viimeksi Suomessa todettu vuonna 1988.

Laiton tuonti on terveysriski

Eviran mukaan lintujen laiton tuonti voi vaarantaa Suomen hyvän eläintautitilanteen ja levittää tartuntoja myös tuotantosiipikarjatiloille, mikä aiheuttaisi merkittäviä taloudellisia tappioita.

Ilmeisesti laittoman tuonnin seurauksena vuosina 2011–2014 harrastekanaloissa levisivät laajasti tarttuva keuhkoputkentulehdus ( Infectious Bronchitis IB ) sekä kurkunpään- ja henkitorven tulehdus ( Infectious Laryngotracheitis ILT ).

Kaikkien siipikarjan maahantuojien on rekisteröidyttävä Eviraan ennen tuontia ja noudatettava tuonnissa vaadittavia terveysehtoja.

Lähde: Evira

Kuva:
Panthermedia

Lue lisää jutun aiheesta