Helsinki lopettaa lääkärien kotikäynnit psyykkisissä kriiseissä

Helsingin kaupunki aikoo lopettaa vuodenvaihteessa lääkärien kotikäynnit, joilla arvioidaan tahdosta riippumattoman hoidon tarvetta. Noin tuhat vuosittaista kotikäyntiä on tähän asti hankittu ostopalveluna.

Helsingin kaupunki aikoo lopettaa vuodenvaihteessa lääkärien kotikäynnit, joilla arvioidaan tahdosta riippumattoman hoidon tarvetta. Käynnit on järjestetty kaupungin terveysneuvontanumeron kautta. Ostopalveluna hankittuja kotikäyntejä on tehty vuosittain noin tuhat.

– Nämä kotikäynnit ovat olleet aivan poikkeuksellinen palvelu. Kyseessä ei ole ollut psykiatrinen kotikäyntipäivystys, vaan käynnit ovat keskittyneet tahdosta riippumattoman hoidon arviointiin. Aika on ajanut ohi tällaisen palvelun, sanoo sosiaali- ja terveysviraston terveys- ja päihdepalvelujen osastopäällikkö, psykiatrian erikoislääkäri Hannu Juvonen.

Tahdosta riippumattoman hoidon arvioinnin täytyy hänen mukaansa olla osa kaupungin hoitojärjestelmää.

– Tällaisen palvelun hankkiminen ostopalveluna ei ole nykyaikaa. Helsingillä on psykiatrinen päivystys sekä yleislääkäritasoinen päivystys, jotka ovat auki ympäri vuorokauden.

Lääkärien kotikäyntien kustannukset ovat Juvosen mukaan olleet noin 500 000 euroa vuodessa.

Kotikäyntejä koskeva nykyinen ostopalvelusopimus päättyy vuodenvaihteessa eikä palvelua ole enää kilpailutettu. Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee asiaa ensi vuoden käyttösuunnitelman yhteydessä.

Asiasta kirjoitti ensimmäisenä Metro-lehti.

Suvi Sariola
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.