Tarkkailulähetteen voi kirjoittaa kohta myös yksityislääkäri

Tarkkailulähetteen kirjoittaminen ei elokuun alusta lähtien enää edellytä lääkäriltä virkasuhdetta.

Elokuun alusta alkaen lääkärin virkasuhde ei ole enää välttämätön edellytys tarkkailulähetteen kirjoittamiselle. Lääkäri voi kirjoittaa tarkkailulähetteen potilaan tutkimiseksi sairaalassa, kun hän arvioi potilaan tarvitsevan tahdosta riippumatonta hoitoa.

Vuoteen 2010 saakka mielenterveyslakia tulkittiin niin, että tarkkailulähetteen laatiminen kuului kaikkien lääkärien tehtäviin, mutta nykyään vain terveyskeskuksen tai sairaalan virkasuhteisella lääkärillä on lupa kirjoittaa tarkkailulähetteitä.

Elokuun alusta lähtien myös esimerkiksi terveyskeskuksessa toimiva työsuhteinen lääkäri tai yksityisvastaanottoa pitävä psykiatri voi laatia tarkkailulähetteen. Lähete voidaan kirjoittaa myös työ- tai opiskeluterveydenhuollossa. Poliisilta voi kuitenkin pyytää virka-apua vastedeskin vain virkasuhteessa oleva lääkäri.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lakimuutos parantaa myös hoidossa olevan potilaan oikeusturvaa. Tahdosta riippumattomassa hoidossa olevalle potilaalle varataan mahdollisuus saada sairaalan ulkopuolisen lääkärin arvio hoidon tarpeesta ennen kuin hoidon jatkamisesta päätetään. Potilaalla on myös mahdollisuus hankkia omalla kustannuksellaan lausunto itse valitsemaltaan lääkäriltä.

Hallitus esitti asiaa koskevan lain vahvistamista tänään, ja presidentin on tarkoitus vahvistaa laki huomenna.

Kuva: Pixmac