Tarkkailulähete ei kohta edellytä virkasuhdetta

Lääkärin virkasuhde ei olisi ensi huhtikuusta lähtien välttämätön edellytys tarkkailulähetteen kirjoittamiselle, hallitus esittää.

Lääkärin virkasuhde ei olisi ensi huhtikuusta lähtien enää välttämätön edellytys tarkkailulähetteen kirjoittamiselle, hallitus esittää.

Nykyisin vain terveyskeskuksen tai sairaalan virkasuhteisella lääkärillä on lupa kirjoittaa tarkkailulähetteitä. Lakiesityksen mukaan myös esimerkiksi terveyskeskuksessa toimiva työsuhteinen lääkäri tai yksityisvastaanottoa pitävä psykiatri voisi laatia tarkkailulähetteen. Lähetteen laatiminen olisi mahdollista myös työ- tai opiskeluterveydenhuollossa. Virka-avun pyytäminen poliisilta edellyttäisi jatkossakin lääkärin virkasuhdetta.

Lääkäri voisi kirjoittaa tarkkailulähetteen, mikäli hän katsoo potilaan tarvitsevan tahdosta riippumatonta hoitoa.

Lisäksi hallitus esittää, että tahdosta riippumattomassa hoidossa olevalle potilaalle varattaisiin mahdollisuus saada sairaalan ulkopuolisen lääkärin arvio hoidon tarpeesta ennen kuin hoidon jatkamisesta päätetään. Potilaalle myös annettaisiin mahdollisuus hankkia omalla kustannuksellaan lausunto itse valitsemaltaan lääkäriltä.

Hallitus antoi mielenterveyslakia koskevan esityksen eduskunnalle tänään. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. huhtikuuta 2014.

Kuva: Panthermedia

Lue lisää jutun aiheesta