Henning Mankell – tällainen tästä elämästä tuli

Teksti puhuu koskettavasti siitä, miten erilaisilla ehdoilla maailmassa eletään ja kuollaan.

Henning Mankell tunnetaan dekkarikirjailijana, mutta Juoksuhiekkaa on syväsukellus ajatuksiin, joita elämän rajallisuuden ­kohtaaminen synnyttää.

Mankell joutuu epätoivon valtaan, 
kun kuulee levinneestä keuhkosyövästä. Vähitellen hän kuitenkin saa kiinni mielensisäisestä työstä, joka nostaa hänet upottavasta juoksuhiekasta.

Kirjailijan mieleen nousee lapsuus- ja nuoruusmuistoja ja tärkeitä eettisiä kysymyksiä. Hän piirtää kuvaa hetkistä, jotka ovat pysäyttäneet hänet miettimään, mihin elämänsä käyttää. Hän ei alleviivaa moraalisia kannanottoja, mutta esimerkit puhuvat puolestaan. Levoton ja rohkea mieli sai Mankellin jo varhain elämään kirjailijan elämää. 
Äidin hylkäämälle pojalle kehittyi kyky eläytyä.

Intensiivinen nuoruuden rakkaus 
palaa mieleen: ”Rakkaus on mahdollisesti suurin armo, jonka ihminen voi kokea.” Myös raadollinen mustasukkaisuus tulee jaetuksi.

Mankell on aina ollut myös poliittinen henkilö ja omalla elämäntavallaan ottanut kantaa vähäosaisten puolesta. Hän on syvästi tietoinen ihmisten välisestä epätasa-arvosta ja ympäristöuhista. Hän katselee maailmaa historiallisesta perspektiivistä ja ihmettelee, miten ihmiset sadantuhannen vuoden kuluttua ymmärtävät merkin, jolla osoitamme ydinjätteen loppusijoituspaikan. Hän miettii, että 60 000 vuoden kuluttua päällämme on todennäköisesti kolme kilometriä jäätä. 
Kun ihmisen asettaa sukupolvien ketjuun, tuntuu omakin kuolema lohdullisemmalta.

Mankell on elänyt osan elämästään Mosambikissa, missä hän on toiminut teatteriohjaajana ja tehnyt yhteistyötä paikallisten näyttelijöiden kanssa. Hän muistelee nuorta aidsiin kuolevaa tyttöä, joka eli viimeiset päivänsä maalattialla. Hänen mieleensä tulevat 5- ja 3-vuotiaat katulapset, joiden näyttelijät antoivat toisinaan nukkua teatterissa. Teksti puhuu koskettavasti siitä, miten erilaisilla ehdoilla maailmassa eletään ja kuollaan.

Mankell on kiitollinen elämästään ja hyvästä hoidosta, jota hän saa osakseen. Siinä hän pitää tärkeimpänä hyvin sanansa asettelevaa lääkäriä ja turvallisuuden tunnetta. Hän muistaa painottaa myös syöpätutkimuksen edistysaskeleita, jotka antavat lisää tärkeitä päiviä.

Henning Mankell kuoli 5.10.2015.

JUOKSUHIEKKAA.
Henning Mankell.
Otava, Keuruu 2015.
Suomentanut Tuula Kojo.
ISBN 9789511288640.
Sivuja 377.
Hinta 28,30 e.

Kirjoittanut:
Päivi Hietanen
lääketieteellinen 
päätoimittaja

Julkaistu Lääkärilehdessä 42/15.