Hormonikierukka auttaa runsaisiin kuukautisvuotoihin

Kierukkaa käyttävien naisten tilanne parani keskimäärin 30 % lähtöarvosta, lääkehoitoryhmän 20 %.

Levonorgestreelikierukan hyvä maine runsaiden kuukautisvuotojen hoidossa vahvistui 571 naisen satunnaistetussa kyselytutkimuksessa, jossa kysyttiin tähän vaivaan liittyviä, jokapäiväisen elämän ja käytännön ongelmia. Naiset olivat pääosin yli 35-vuotiaita. Myoomapotilaat ja välivuodoista kärsivät potilaat oli suljettu pois. Kierukan vaikutusta verrattiin lääkehoidon vaikutuksiin (hormonihoito, veren hyytymistä lisäävä lääkitys, tulehduskipulääkkeet).

Kierukkaa käyttävien naisten tilanne parani keskimäärin 30 % lähtöarvosta, lääkehoitoryhmän 20 %. Alkuperäinen hoito oli kahden vuoden kuluttua käytössä kierukan saaneista useammalla kuin lääkehoitoa käyttäneistä (64 % vs. 38 %).

Vaikka tutkimus ei objektiivisesti ­mitannut kuukautisvuodon määrää, siinä arvioitiin runsaiden vuotojen aiheuttamia päivittäisiä elämän ongelmia ja elämän laatua. Tulokset vahvistivat mm. suomalaisten tutkimusten aiempia havaintoja, esimerkiksi vertailua operatiivisiin hoitokeinoihin, samoin kuin kliinikkojen käytännön hyvää kokemusta hormonikierukan antamasta avusta silloin, kun runsaan vuodon taustalla ei voida osoittaa myoomaa, hyytymishäiriötä, polyyppia tai muuta orgaanista syytä. Potilaiden pariteettia ei tässä tutkimuksessa raportoitu, mutta voidaan olettaa, että synnyttämättömiä naisia ei kummassakaan ryhmässä ollut kovin monta.
Gupta J, Kai J, Middleton L ym. Levonorgestrel intrauterine system versus medical therapy for menorrhagia. N Engl J Med 2013;368:128–37.

Pertti Kirkinen
professori

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 6/13.