HPV-testi on tehokas syövän seulonnassa

Tutkijoiden mukaan seulonta HPV-testillä antaa 60–70 % paremman suojan invasiivista kohdunkaulan karsinoomaa vastaan kuin seulonta Papa-tutkimuksella.

Eurooppalaistutkimuksen mukaan seulonta HPV-testin avulla suojasi paremmin invasiivisilta kohdunkaulan karsinoomilta kuin perinteinen sytologinen seulonta.

Lancet-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa seurattiin noin 6,5 vuoden ajan 176 464 naista, jotka oli satunnaistettu kahteen ryhmään. Naiset olivat 20–64-vuotiaita. Puolelle tehtiin viiden vuoden välein HPV-testi, puolelle sytologinen seulonta. Tänä aikana heiltä löydettiin 107 invasiivista kohdunkaulan karsinoomaa. Karsinoomien löytämiseksi yhdistettiin tietoja esimerkiksi seulonnoista, syöpärekistereistä ja patologisista näytteistä.

Ensimmäisen kahden ja puolen vuoden aikana invasiivisia kohdunkaulan karsinoomia löytyi yhtä lailla molemmilla seulontamenetelmillä. Myöhemmin varsinaisia syöpiä havaittiin esiasteiden tehokkaamman havaitsemisen vuoksi huomattavasti vähemmän kokeellisessa ryhmässä eli niillä, joiden seulonta toteutettiin HPV-testillä.

Syövän kumulatiivinen esiintyvyys oli 4,6/100 000 HPV-testatuilla naisilla 3,5 vuoden seurannan jälkeen ja 8,7/100 000, kun seurantaa oli kestänyt 5,5 vuotta.

Sytologisen seulonnan ryhmässä syövän kumulatiivinen esiintyvyys oli 15,4/100 000, kun seurantaa oli kestänyt 3,5 vuotta ja 36,0/100 000, kun seurantaa oli kestänyt 5,5 vuotta.

Tutkijoiden mukaan seulonta HPV-testillä antaa 60–70 % paremman suojan invasiivista kohdunkaulan karsinoomaa vastaan kuin seulonta papa-tutkimuksella. Tutkijat suosittelevat yli 30-vuotiaille naisille kohdunkaulasyövän seulontaa HPV-testillä viiden vuoden välein.

Tutkimus toteutettiin neljässä Euroopan maassa: Ruotsissa, Hollannissa, Englannissa ja Italiassa.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.