HPV-testiä suositetaan seulontaan

HPV-testi syrjäyttää irtosolukokeen todennäköisesti Suomessakin, arvioi Syöpärekisterin vastaava lääkäri.

Yhdysvaltain lääkeviranomaisen FDA:n neuvoa-antava paneeli suosittelee HPV-DNA-testiä ensilinjan testiksi kohdunkaulan syövän seulonnassa. FDA ei ole sidottu paneelin suositukseen, mutta ottaa sen yleensä huomioon.

– Pidän hyvin todennäköisenä, että HPV-testistä tulee ensi linjan testi Suomessa, sanoo Suomen Syöpärekisterin vastaava lääkäri Maarit Leinonen.

Suomessa on tehty vuodesta 2003 lähtien seulontatutkimusta, jossa on verrattu HPV-testiä ja perinteistä irtosolukoetta kohdunkaulan syövän seulonnassa. Tässä Uudellamaalla tehtävässä tutkimuksessa on seulottu HPV-testillä jo yli 100 000 naista. Toisen seulontakierroksen tulokset julkaistaan tämän vuoden lopulla.

– Sen jälkeen Syöpärekisterin on tarkoitus antaa kannanotto HPV-seulonnan käyttöönotosta Suomessa.

Leinosen mukaan perinteinen irtosolukoe on toiminut Suomessa erittäin hyvin, mutta siihen liittyy tulkintaongelmia. Lisäksi esitarkastusta ja patologin arviota edellyttävä irtosolukoe on työläs.

– HPV-testin käyttöä perustellaan usein sillä, että negatiivisen testin jälkeen todetaan merkittävästi vähemmän vaikeita esiasteita ja syöpiä kuin negatiivisen irtosolukokeen jälkeen.

Ongelmia liittyy toisaalta myös HPV-testiin. Etenkin nuoria naisia seulottaessa tulee paljon positiivisia testituloksia, joissa on usein kyse itsestään paranevasta infektiosta eikä syövästä tai sen esiasteesta.

WHO:n kansainvälisen syöväntutkimuskeskuksen, IARC:n, mukaan maailmassa diagnosoidaan joka vuosi yli puoli miljoonaa uutta kohdunkaulansyöpää. Sairauteen kuolee yli 260 000 naista vuodessa.

Suvi Sariola
toimittaja

Kuva: Pixmac

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.