HUS:n yhteispäivystys ei kiinnosta yleislääkäreitä

Syinä ovat kuormittava päivätyö, aktiivi­vapaiden menetys ja pienempi palkka.

Tammikuussa aloittanut HUS:n yhteispäivystys kärsii yleislääkäripulasta. Terveysasemien palkkalistoilla olevat perusterveydenhuollon lääkärit eivät ole innokkaita päivystämään. Kyse on illoista ja viikonlopuista.

Syitä puntaroivat yleislääketieteen erikoislääkäri Kirsti Ahmajärvi ja luottamusmies, yleislääketieteen ja terveydenhuollon erikoislääkäri Jaana Puhakka.

Ahmajärvi päivystää HUS:n yhteispäivystyksessä Haartmanin sairaalassa. Hän on vastikään siirtynyt Espoon sairaalaan työskenneltyään pitkään virassa Helsingin kaupungilla. Jaana Puhakka on aiemmin päivystänyt Helsingin kaupungin päivystyksessä.

Vaikea edes ehtiä

Taustalla on monenlaisia syitä.

– Terveyskeskuslääkärin päivätyö sijoittuu yleensä 8:n ja 16:n välille. Työn sisältö on runsas, ja harva pysyy edes omassa työajassaan. On vaikea ehtiä yhteispäivystykseen, joka alkaa kello 16, pohtii Ahmajärvi.

Kysymys voi olla myös elämäntilanteesta ja siitä, että työura on haluttu valita alalta, jolla voi tehdä päivätöitä.

– Päivystäessä ilta voi venyä, seuraava aamu on vastassa, eikä aktiivivapaitakaan enää saa, Ahmajärvi kuvailee.

Aiemmin kaupungin perustervey­den­huollossa työskentelevä lääkäri saattoi saada päivystysajasta tietyn määrän aktiivivapaata, mutta enää sitä ei saa, koska työnantaja yhteispäivystyksessä on nyt eri.

– Työnantajien pitäisi neuvotella keskenään mahdollisuudesta aktiivivapaaseen, Puhakka näkee.

Päivystäjän lieka työnantajaan on Puhakan mukaan lyhyt ja työvuorolistat tulevat myöhään. Omaa elämää ja harrastuksia on vaikea suunnitella, ja se karsii päivystyshaluja.

Mieluummin resursseja päivään

Luottamusmiehenä Puhakka on kuullut, että palkanmaksuperusteet ovat muuttuneet yhteispäivystyksessä ja palkkataso vaikuttaa laskeneen.

Ahmajärvi kertoo, että palkkarakenne suosii nopeita ja helppoja potilastapauksia. Pohjapalkka on aiempaa huonompi ja lisät tulevat nuppikohtaisesti, lisäksi nopeat ja helpot tapaukset päätyvät hoitajan vastaanotolle.

Kahdella helsinkiläisellä terveysasemalla on laajennettu aukiolo ja lääkäreillä on mahdollisuus pitempiin työpäiviin omassa työpisteessä. Puhakka arvelee, että se motivoi heitä enemmän kuin päivystäminen, koska lisätyöt auttavat omaa terveysasemaa.

Ahmajärven kokemuksen mukaan yhteispäivystykseen yleislääkärin hoidettavaksi tulee samanlaista potilasaineistoa kuin päivällä terveysasemalle.

– Päiväaikaisen resurssin lisääminen voisi vähentää heidän hakeutumistaan päivystykseen.

Kirjoittaja
Anne Seppänen
toimittaja

Kuva
Jussi Helttunen

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 14/2019.