Husissa tehdään taas keuhkovaltimoiden puhdistusleikkauksia

Ensisijainen hoito silloin, kun akuutti keuhkoveritulppa ei liukene, vaan muuttuu krooniseksi keuhkovaltimoita ahtauttavaksi arpikudokseksi.

Keuhkovaltimoiden puhdistusleikkaukset ovat käynnistyneet Husissa muutaman vuoden tauon jälkeen.

Keuhkovaltimoiden puhdistusleikkausta käytetään ensisijaisena hoitona kroonisen tromboembolisen keuhkoverenpainetaudin hoidossa. Se on Suomessa todennäköisesti alidiagnosoitu sairaus. Siinä akuutti keuhkoveritulppa ei liukene, vaan muuttuu krooniseksi keuhkovaltimoita ahtauttavaksi arpikudokseksi. Tämä nostaa keuhkovastusta ja keuhkoverenpainetta. Tilanne voi johtaa vaikeaan sydämen oikean puolen vajaatoimintaan ja kuolemaan.

– Leikkaukset on taas tarkoitus vakiinnuttaa osaksi toimintaa ja myös lisätä taudin tuntemusta, jotta Suomessa jokaiselle potilaalle voidaan tarjota heille yksilöllisesti parhaiten sopiva hoito, kertoo sydänkirurgi Antti Nykänen tiedotteessa.

Sairaus ei katso ikää

Leikkauksessa keuhkoverenkiertoa ahtauttavat muutokset poistetaan keuhkovaltimoiden sisältä kirurgisesti. Leikkaus kestää pitkään, koska leikkauksessa potilaan keho jäähdytetään sydän-keuhkokoneen avulla noin 20 asteeseen. Tämän jälkeen potilaan verenkierto pysäytetään 20 minuutiksi kerrallaan, minkä aikana keuhkovaltimon muutokset poistetaan aina pienimpiin haaroihin saakka molemmista keuhkoista.

Sairaus ei katso ikää, vaan Husissa on leikattu yhdeksän potilasta 18–70 ikävuoden väliltä, suurin osa alle 40-vuotiaita. Noin puolella heistä on ollut alttius verihyytymiin tai -tukoksiin.

Keuhkovaltimoiden puhdistusleikkauksista on Husin Sydän- ja keuhkokeskuksessa pitkät perinteet, mutta välillä ne ovat olleet tauolla. Nyt niitä varten on koulutettu uusi kirurgitiimi, joka haki oppia ulkomailta. Leikkauksia tekee Meilahdessa kaksi sydänkirurgia.

Anne Seppänen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.