Hyvä kunto ei kokonaan suojaa lihavuuden riskeiltä

Parhaassa fyysisessä kunnossa olleilla lihavilla miehillä oli enemmän sydäninfarkteja kuin huonoimmassa kunnossa olleilla hoikilla, kertoo European Heart Journal.

Hyvä fyysinen kunto teini-iässä voi vähentää sydänkohtauksen riskiä myöhemmin. Kuitenkin lihavilla ja hyväkuntoisilla miehillä oli suurempi sydänkohtauksen riski myöhemmin kuin heikompikuntoisilla hoikilla miehillä. Nämä havainnot ilmenivät European Heart Journal -lehdessä julkaistussa ruotsalaistutkimuksessa.

Tutkimuksessa selvitettiin yli 700 000 asevelvollisen 18-vuotiaan ruotsalaismiehen tiedot. Heidän kuntonsa tutkittiin polkupyöräergometrialla ja heidän lihasvoimansa testattiin. Miehiä seurattiin 34 vuoden ajan.

Parhaan viidenneksen suorituskyky watteina mitattuna oli yli 282, huonoimman alle 216. Painoindeksi jaettiin ryhmiin alle 18, 18–25, 25–30 ja yli 30.

Pienin sydänkohtauksen riski hyväkuntoisilla ja hoikilla

Tutkimus tukee käsitystä hyvän fyysisen kunnon, etenkin aerobisen suorituskyvyn, mutta myös lihaskunnon ja normaalipainoisuuden suotuisasta itsenäisestä vaikutuksesta sydäninfarktin riskiin. Näin kertoo Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne.

– Tutkimuksessa hyvä kunto ei kokonaan varjellut lihavuuden haitoilta. Kunto vaikutti infarktiriskiin siten, että huonoimmalla viidenneksellä oli 2,1-kertainen sydäninfarktiriski parhaaseen viidennekseen verrattuna, kun painoindeksi otettiin huomioon. Mitatulla lihasvoimalla oli myös merkittävä ennustearvo, mutta vähäisempi kuin aerobisella kunnolla.

Syvänne toteaa, että lihavuus lisäsi merkittävästi sydäninfarktin riskiä kaikissa kuntoluokissa. Hyvä kunto vähensi lihavuuden aiheuttamaa riskiä, mutta ei poistanut sitä. Suurimmassa riskissä olivat huonokuntoiset lihavat, pienimmässä parhaassa kunnossa olleet hoikat.

– Väestötutkimuksissa todettua painoindeksin J-käyrää ei todettu: painoindeksi alle 18 ennusti pienintä sydäninfarktin riskiä kaikissa kuntoluokissa. Parhaassa fyysisessä kunnossa olleilla lihavilla oli enemmän sydäninfarkteja kuin huonoimmassa kunnossa olleilla hoikilla.

Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.