Influenssaepidemiat kuormittavat pikkulapsia

Alle puolivuotiaat vauvat joutuvat usein influenssan vuoksi sairaalahoitoon. Usein syynä on sepsisepäily tai muut neurologiset oireet.

Pikkulasten influenssaan liittyy usein yli 40 asteen kuume ja komplikaationa akuutti välikorvatulehdus. Vauvoilla influenssa johtaa usein sairaalahoitoon, ilmenee LL Heli Silvennoisen väitöstutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan alle kolmevuotiaat lapset sairastavat influenssaa eniten (179 / 1000 lasta). Korkea kuume on tyypillisin oire, ja joka viidennellä alle kolmevuotiaalla lapsella kuumetta on vähintään 40˚C. Tässä ikäryhmässä akuutti välikorvatulehdus todettiin influenssan komplikaationa jopa 40 % lapsista, kun sen esiintyvyys koko tutkitussa ryhmässä oli 23 %.

Alle puolivuotiaat vauvat joutuvat usein influenssan vuoksi sairaalahoitoon. Ikäryhmässä vuosittain sairaalaan joutui keskimäärin 276 lasta 100 000:sta, koko alle 17-vuotiaiden ikäryhmässä luku on 36 lasta 100 000:sta.

Yli puolella imeväisikäisistä sairaalahoitoon joutumisen syy oli sepsisepäily.

– Kiinnostava havainto oli myös, että vaikka influenssa on pääasiallisesti hengitystieinfektio, hengitystieoireet olivat tärkein sairaalahoitoon joutumisen syy vain 38 % kaikista influenssaan sairastuneista lapsista. Sepsis-tyyppisten oireiden lisäksi muun muassa neurologiset oireet, kuten kuumekouristukset, olivat merkittävä sairaalahoitoon joutumisen syy.

Silvennoisen mukaan alle vauvojen suuri riski joutua sairaalahoitoon on merkittävä asia, koska tässä ikäryhmässä influenssarokotetta ei toistaiseksi ole tarjolla.

– Alkuvaiheen bakteeri-infektioepäilyn vuoksi vauvoille joudutaan tekemään kajoavia tutkimuksia ja aloittamaan suonensisäinen antibioottilääkitys. Tämä luonnollisesti rasittaa lasta ja hänen perhettään, ja aiheuttaa kustannuksia yhteiskunnalle.

Tutkija muistuttaa, että influenssan ehkäisy on helpompaa kuin taudin hoito.

– Yleisestä rokotussuosituksesta huolimatta 6–35 kuukauden ikäisten lasten influenssarokotusten kattavuus on viime vuosina ollut vain 20–30 prosentin tasolla.

Alle puolivuotiaiden riskiryhmää voidaan epäsuorasti suojata rokottamalla raskaana olevat äidit sekä vauvojen perheenjäsenet ja muut lähikontaktit influenssaa vastaan.

Heli Silvennoisen väitöskirja Burden of influenza in children (Influenssan lapsille aiheuttama tautitaakka) tarkastetaan Turun yliopistossa 23.11.2012.

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.