Influenssakausi jatkuu yhä

Influenssakausi on tänä vuonna pitkä ja ärhäkkä. Tartunnat alkoivat jo joulukuun alussa ja jatkuvat yhä.

Influenssakausi on tänä vuonna pitkä ja ärhäkkä. Valtaviruksena on ollut A(H3N2), mutta myös A(H1N1)-virusta on ollut liikkeellä samoin kuin Yamagata-haaran B-virusta.

– Tartuntoja on ollut tällä kaudella jo tähän mennessä huomattavasti enemmän kuin viime vuonna koko influenssakauden aikana, sanoo johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra THL:n virusinfektioiden yksiköstä.

Influenssakaudella 2013–2014 tartuntoja tuli THL:n tietoon yhteensä 6 086. Tällä kaudella A- ja B-influenssatapauksia on raportoitu tähän mennessä yhteensä 9 661 tapausta.

Influenssakausi alkoi tänä talvena jo joulukuun alussa. Tällä hetkellä uusien tapauksien määrä on vähenemään päin, mutta tartuntoja on yhä runsaasti.

Joillakin influenssa B -infektion Yhdysvalloissa sairastaneilla potilailla on ollut tuhkarokon kaltaista ihottumaa. Viime keväänä samanlaisia havaintoja tehtiin myös Kanadassa.

– Suomessa ihottumaa ei ole influenssatapauksien yhteydessä toistaiseksi raportoitu, Savolainen-Kopra kertoo.

Rokotuskattavuus aiempaa parempi

Influenssarokotuksia on otettu julkisessa terveydenhuollossa tavallista innokkaammin. Suomeen hankituista 1,2 miljoonasta influenssarokoteannoksesta on THL:n lääketukkukaupan keskusvarastossa jäljellä alle 100 000 annosta.

HUS kertoi viime viikolla, että henkilöstön influenssarokotusten kattavuus on parantunut. Tänä vuonna HUS:ssa 75 % henkilökunnasta on ottanut influenssarokotuksen. Ammattiryhmistä lääkärien rokotuskattavuus on HUS:ssa suurin, 88 %. Hoitohenkilökunnan rokotuskattavuus on 78 %.

Pikkulapsille nenäsumurokotetta

Rokotteen teho on ollut tänä vuonna odotettua huonompi.

– A(H3N2)-virus on muuntunut oleellisesti WHO:n rokotteeseen valitsemasta viruksesta. Rokotteen suojateho tätä virusta vastaan on ollut vain kolmanneksen siitä, mitä se on ollut vuosina, jolloin valtaviruksen vastaavuus rokoteviruksen kanssa on ollut hyvä, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

WHOn suosituksesta kauden 2015–2016 influenssarokotteeseen käytetyt viruskannat tulevatkin muuttumaan muiden kuin A(H1N1):n osalta. Ensi syksynä influenssan torjunnassa saadaan myös ensi kertaa käyttöön nenäsumuna annettava elävä, heikennetty influenssarokote 2-vuotiaille pikkulapsille.

– Helposti annosteltavan nenäsumurokotteen toivotaan lisäävän vanhempien halukkuutta ottaa lapselleen influenssarokote, Nohynek sanoo.

Lue myös:
Influenssa alkoi varhain
Milloin flunssan vuoksi pitää hakeutua hoitoon?

Kirjoittanut:
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.