Itsehoitolääkkeiden mahdollisia riskejä ei aina tiedosteta

Fimean tutkimuksen mukaan itsehoitolääkkeiden saatavuutta pidetään hyvänä, mutta niiden mahdollisia riskejä ei kaikilta osin tunnisteta. Lisää tietoa toivottiin mm. lääkkeiden yhteisvaikutuksista.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean toteuttaman tutkimuksen mukaan lääkkeiden käyttäjät kokevat, että itsehoitolääkkeiden saatavuus on hyvä. Yli 90 % kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että itsehoitolääkkeitä on helppo hankkia tarvittaessa. Valtaosan (80 %) mielestä myös apteekkeja on riittävän lähellä.

Itsehoitolääkkeiden mahdollisia riskejä ei kaikilta osin ole kuitenkaan tunnisteta. Vastaajista yli 70 % oli esimerkiksi sitä mieltä, että itsehoitolääkkeet ovat vaarattomia niin kauan, kun noudatetaan ohjeita. Haittavaikutukset huolestuttivat neljäsosaa vastaajista. Lähes kolmannes vastaajista ei osannut ottaa kantaa riskeihin, mikä viittaa siihen, ettei itsehoitolääkkeiden mahdollisia riskejä ole ajateltu tai tiedostettu.

Tutkimuksen tulosten mukaan itsehoitolääkkeisiin liittyvää tietoa on riittävästi tarjolla. Suurin osa vastaajista (85 %) koki myös saavansa riittävästi niihin liittyvää neuvontaa apteekeista ja piti saamaansa tietoa luotettavana.

Vastaajista 61 % kuitenkin toivoi, että apteekkien farmaseutit ja proviisorit neuvoisivat nykyistä enemmän ja oma-aloitteisemmin lääkkeiden käytössä. Lisää tietoa toivottiin lähinnä yhteisvaikutuksista muiden lääkkeiden kanssa sekä haittavaikutuksista.

Itsehoitolääkkeillä tarkoitetaan lääkkeitä, joita voi ostaa apteekista ilman reseptiä.

Fimea laatii kansallista itsehoitolääkeohjelmaa

Fimea laatii parhaillaan kansallista itsehoitolääkeohjelmaa. Ohjelman lähtökohtana on kansanterveys. Siinä tarkastellaan itsehoitolääkitystä väestön ja terveydenhuollon sekä itsehoidon kokonaisuuden näkökulmista. Itsehoitolääkeohjelma julkaistaan vuoden 2014 loppuun mennessä.

Aiheesta lisää: Väestön näkemyksiä itsehoitolääkkeistä

Kuva: Panthermedia

Lue lisää jutun aiheesta