Itsemurhaa yrittäneille tarjotaan nopeaa tukea

Matalan kynnyksen tukimalli koostuu 4–5 keskustelusta, jonka jälkeen asiakkaaseen pidetään yhteyttä kahden vuoden ajan.

Suomen Mielenterveysseura on käynnistänyt matalan kynnyksen tukipalvelun itsemurhaa yrittäneille. Tavoitteena on tarjota keskustelutukea mahdollisimman pian itsemurhayrityksen jälkeen. Erityisesti tukea kaipaavat vaikeassa elämäntilanteessa olevat ihmiset, jotka eivät ole psykiatrisen hoidon tarpeessa.

Suomen Mielenterveysseuran projektipäällikkö Camilla Djupsundin mukaan Bernin yliopiston psykiatrisella poliklinikalla kehitetty Lyhytinterventio itsemurhaa yrittäneille -malli (LINITY) toimii hyvin myös Suomessa: 35 asiakkaasta vain yksi on keskeyttänyt ohjelman. Itsemurhaa yrittäneille annetaan konkreettista apua varomerkkien tunnistamiseen ja uuden itsemurhayrityksen estämiseen.

– Tapaamme asiakasta 4–5 kertaa ja käymme perusteellisesti läpi hänen elämäntilanteensa sekä itsemurhayrityksensä taustalla olevat syyt ja riskit. Vastaavien tilanteiden varalle luodaan toimintastrategia, jolla itsemurhayritykseen johtava tie saadaan katkaistuksi, kertoo Djupsund.

Itsemurhayritykseen liittyy edelleen valtavasti häpeää, eikä asiasta keskustella riittävästi ja avoimesti. Myös ammattiauttajien parissa pohditaan usein, miten ottaa puheeksi, miten tukea ja mikä on oikea tapa käsitellä asiakkaan itsemurha-alttiutta.

Lyhytinterventio itsemurhaa yrittäneille

➤ Yksilöllisen tukimallin tavoitteena on itsemurhakäyttäytymisen ehkäisy.
➤ Menetelmä perustuu itsemurhakäyttäytymisen laukaisevien tekijöiden tunnistamiseen ja turvasuunnitelmaan, jolla vältetään ajautuminen uuteen itsemurhayritykseen.
➤ Tukimalli koostuu 4–5 keskustelusta, jonka jälkeen asiakkaaseen pidetään yhteyttä kahden vuoden ajan. Käynnit ovat asiakkaalle maksuttomia.
➤ Lähetettä ei tarvita ja muu käynnissä oleva hoito ei ole este osallistumiselle.
➤ Tukea annetaan Helsingissä SOS-kriisikeskuksessa, Maistraatinportti 4 A, 4 krs.
➤ Ajanvaraus: 0800 98 030 (ma–pe klo 9–17) tai linity@mielenterveysseura.fi.
www.mielenterveysseura.fi/linity

Hanke toteutetaan yhteistyössä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Helsingin kaupungin psykiatrian yksikön kanssa. Linity 2013–2017 -projektin rahoittaa Raha-automaattiyhdistys.

Kuva: Panthermedia