Kaakao pitää mielen virkeänä

Tutkijoiden mukaan havaitut kognitiiviset hyödyt eivät välttämättä rajoitu kaakaoon, vaan niitä saa luultavasti mistä tahansa flavonoideja sisältävästä ruoka-aineesta.

Tuoreessa italialaistutkimuksessa todetaan, että kaakaon juominen päivittäin saattaa virkistää iäkkäiden muistia ja mieltä. Tutkimuksessa 90 henkilö joi kupillisen kaakaota päivittäin kahdeksan viikon ajan. Tutkimuksen alussa ja lopussa heille tehtiin muistia ja kognitiivisia kykyjä mittaavia testejä.

Testeissä kävi ilmi, että kognitiiviset mielentoiminnot paranivat päivittäisen kaakaokuurin aikana. Lisäksi osallistujien verenpaine laski jonkin verran ja heidän insuliinitasonsa paranivat.

Tutkijat uskovat syyn löytyvän kaakaon sisältämistä flavonoideista, joilla on ajateltu olevan suotuisia vaikutuksia muun muassa aivoverenkiertoon. Tutkijoiden mukaan havaitut kognitiiviset hyödyt eivät välttämättä rajoitu kaakaoon. Flavonoideja saa muistakin ruoka-aineista, kuten hedelmistä, marjoista ja pähkinöistä.

Päivittäinen kaakaon juominen on jo aikaisemmissa tutkimuksissa yhdistetty suotuisiin vaikutuksiin iäkkäillä, joiden muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot ovat jo heikentyneet. Tämän kaltaiset tutkimukset, joissa on tutkittu terveitä iäkkäitä, ovat olleet harvinaisempia.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Uutispalvelu Duodecim.

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia