Kasviproteiinin suosiminen ruokavaliossa voi suojata tyypin 2 diabetekselta

Eri lähteistä saatavien proteiinien merkitystä diabetesriskin kannalta on tutkittu vähän.

Ruokavalion proteiinin lähteillä voi olla merkitystä tyypin 2 diabeteksen riskin kannalta, selviää Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta. Miehillä tehdyn seurantatutkimuksen havainnot viittaavat siihen, että kasvikunnan tuotteista saatava proteiini oli yhteydessä pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Kasvisproteiinia runsaasti syövillä miehillä oli terveelliset elintavat, mutta tutkijoiden mukaan tämä ei selittänyt yksinään pienempää diabetesriskiä. Runsaimmin kasviproteiinia syövillä oli 35 prosenttia pienempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen kuin miehillä, jotka söivät vähiten kasviproteiinia.

Tutkijat laskivat diabetesriskin pienentyvän 18 prosentilla, jos saadusta eläinproteiinista 5 grammaa korvattaisiin kasviproteiinilla.

Lihansyöntiä kannattaisi vähentää

He havaitsivat myös, että runsas lihansyönti yhdistyi suurentuneeseen tyypin 2 diabeteksen riskiin. Yhteys oli vahvin, kun yhtälössä oli mukana prosessoitu ja prosessoimaton punainen ja valkoinen liha sekä sisäelimet. Tutkijoiden mukaan lihansyönnin yhteys suurempaan diabetesriskiin selittyy kuitenkin muilla lihasta saatavilla yhdisteillä kuin proteiinilla.

Vuosien 1984–1989 alussa käynnistyneen seurantatutkimuksen tulokset viittaavat tutkijoiden mukaan siihen, että kasviproteiinia kannattaa suosia ruokavaliossa. Kasviproteiinin suosiminen voi auttaa ehkäisemään tyypin 2 diabetesta.

Seurantatutkimuksessa selvitettiin ruokavalio 2332:lta 42–60 vuotiaalta mieheltä, joilla ei ollut tyypin 2 diabetesta. Noin 19 vuoden seurannan aikana 432 miestä sairastui tyypin 2 diabetekseen. Tutkimuksen tulokset on julkaistu British Journal of Nutrition -tiedelehdessä.

Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Fotolia

Uutinen on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.