Keitä ovat tehohoitoon päätyneet kahdesti rokotetut koronapotilaat?

Yksi yhdistävä tekijä on ikä.

Tehohoitoon on tähän mennessä joutunut Suomessa yhteensä 22 koronapositiivista potilasta, jotka ovat aiemmin saaneet täyden kahden rokotteen rokotussarjan.

Yksi yhdistävä tekijä on ikä. Kaikki ovat olleet yli 60-vuotiaita.

Tiedot ilmenevät Kuopion yliopistollisen sairaalan (Kys) tehohoidon koordinoivan toimiston kokoamista tiedoista. Rokotustiedot on saatu Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Kahdesti rokotetuilla COVID-19-infektion vuoksi sairaalan tehohoitoon joutuneilla on tyypillisesti vaikeita pitkäaikaissairauksia.

– Usealla potilaalla on ollut immunosuppressiotila, kertoo ylilääkäri, professori Matti Reinikainen Kysistä ja Itä-Suomen yliopistosta. Hän myös vetää koordinoivaa toimistoa.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) tehohoidossa olleista kaksi kertaa rokotetuista koronapotilaista nuorin on ollut 68-vuotias. Keski-ikä on ollut 70 vuotta. Potilaita on ollut muutama.

– Kaikilla oli perussairauksia, Tyksin tehohoidon osastonylilääkäri Mika Valtonen sanoo.

He ovat sairastaneet esimerkiksi verenpainetautia, astmaa, uniapneaa ja keuhkoahtaumatautia.

Tyks siirsi tehohoitopotilaan Husiin

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti tiistaina, että Tyksistä on siirretty yksi potilas Husiin tehohoitoon.

Porissa sijaitsevan Satasairaalan teho-osasto on täynnä, joten sieltä voi puolestaan tulla potilaita Tyksiin.

Tyksin teho-osastolla on kuusi ja vuodeosastoilla kahdeksan koronatautia sairastavaa potilasta.

Jos eristyshoitoa vaativien koronapotilaiden määrä kasvaa yli kahdeksan, joudutaan sairaalajohtaja Petri Virolaisen mukaan rajoittamaan esimerkiksi sydän-, syöpä- ja neurokirurgisten potilaiden leikkauksia.

Hus julkistaa tiistaisin tiedot sairaalahoitoon joutuneiden koronapotilaiden rokotustilanteen. Viime viikolla Husin alueella sairaalahoitoon joutui 33 koronapotilasta. Kaksi rokotetta oli saanut 12 prosenttia sairaalaan joutuneista eli 4 potilasta. Täysin rokottamattomia oli 67 prosenttia.

Minna Pihlava

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.