Kevyttuotteiden lisäaine lisäsi koe-eläinten diabetes-riskiä

Turun yliopiston tutkijat ovat osoittaneet tutkimuksessaan, että mahasuolikanavan bakteeriston aineenvaihduntaan vaikuttavat pektiini ja ksylaani lisäävät koe-eläinten riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen.

Mahasuolikanavan mikrobiston koostumuksen on viime aikoina osoitettu keskeisesti vaikuttavan immuunipuolustuksen ja sen aktiivisuuden säätelyyn. Mikrobistolla ja sen koostumuksella uskotaan olevan huomattava vaikutus astman ja allergioiden, tulehduksellisten suolistosairauksien ja autoimmuunitautien syntyyn.

Turun yliopiston tutkijat ovat nyt osoittaneet, että mahasuolikanavan bakteeriston aineenvaihduntaan vaikuttavat pektiini ja ksylaani lisäävät koe-eläinten riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen.

UTULabin autoimmuunitutkimusten osastonjohtaja, dosentti Arno Hänninen kertoo, että tutkimuksessa annettiin hiirille pektiiniä ja ksylaania heti imeväisiän jälkeen.

– Kuituyhdisteitä saaneille hiirille ilmaantui diabetes merkitsevästi useammin kuin näitä kuituja sisältämätöntä ravintoa saaneille verrokkihiirille, hän kertoo.

Kuituyhdisteet aiheuttivat kehitysikäisten hiirten suolistossa immuunijärjestelmän aktivoitumista ja diabetekseen liittyvien merkkiominaisuuksien ilmaantumista suoliston ulkopuolella.

Raakaraasteita harkiten lapsille

Pektiiniä on muun muassa hedelmien kuorissa ja juureksissa. Se on myös suosittu lisäaine (E 440) esimerkiksi maitotuotteissa, kevyttuotteissa, pikkulasten soseissa ja hilloissa.

Hännisen mukaan eläinkokeen tulokset antavat aiheen selvittää tarkemmin, vaikuttavatko pektiini ja ksylaani haitallisesti myös pikkulasten suolistoon.

– Raakaraasteiden ja marjojen lisäämisen ruokavalioon imeväisiässä on aiemmin todettu lisäävän diabetekseen liittyvien merkkiaineiden ilmaantumista pikkulapsilla, mutta niiden tai soseiden ja kevyttuotteiden käytön vaikutuksesta diabeteksen puhkeamiseen ei ole toistaiseksi näyttöä, hän sanoo.

Lue lisää: Juoksu vahvistaa luita

Tutkitut yhdisteet vaikuttavat myös ihmisen suolistomikrobistoon, mutta toistaiseksi ei ole tietoa siitä, onko pikkulasten ruokavaliossa tavanomaisilla määrillä yhtä merkittävää vaikutusta mikrobistoon kuin koe-eläinten ravitsemuksessa käytetyillä määrillä.

– Lisätietoa tarvitaan nyt siitä, miten näitä yhdisteitä sisältävät elintarvikkeet vaikuttavat imeväisten suolistoon ja siitä, lisäävätkö ne mahdollisesti riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen. Vaikka ravitsemussuositusten muuttamiseen ei vielä ole aihetta, tutkimuksen perusteella voisi olla harkinnan arvoista välttää pikkulasten ravitsemuksessa runsaasti pektiiniä sisältäviä ruokia, kuten raakaraasteita ja kuorimattomia omenia, Hänninen sanoo.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu arvostetussa Diabetologia-tiedelehdessä.

Lähde:
Turun yliopisto

Kuva:
Panthermedia