Kiusaamisen vastaiset lait näyttävät tehoavan

Tutkijoiden mukaan koulukiusaamista voidaan vähentää säätämällä kiusaamisen vastaisia lakeja, mutta lakien lisäksi hyvin monet muut tekijät ovat voineet vaikuttaa tuloksiin.

Yhdysvalloissa monet osavaltiot ovat lähteneet vähentämään koulu- ja nettikiusaamista lakiteitse. Tuoreen tutkimuksen perusteella näissä osavaltioissa kiusaaminen on vähäisempää kuin muualla.

Tulosten perusteella koululaisten todennäköisyys joutua koulukiusatuksi on neljänneksen ja nettikiusatuksi viidenneksen pienempi, jos he asuvat osavaltiossa, jossa on voimassa vähintään yksi kiusaamisen vastainen laki. Yhteys havaitaan etenkin, kun laissa on määritelty millainen käytös on kiellettyä ja mitä koulujen pitää käytännössä tehdä.

Havainnot viittaavat siihen, että koulukiusaamista voidaan vähentää säätämällä kiusaamisen vastaisia lakeja, mutta lakien lisäksi hyvin monet muut tekijät ovat voineet vaikuttaa tuloksiin.

Tulokset julkaistiin Jama Pediatrics -lehdessä, ja ne perustuvat 64 000 koululaisen kyselyvastauksiin.

Kiusaamisen jättämät psyykkiset vammat jatkuvat usein koko elämän ja ulottuvat hyvin monille elämän alueille, aiemmista tutkimuksista tiedetään. Kiusaamisen uhreilla on mielenterveysongelmien lisäksi mm. taloudellisia ongelmia sekä vaikeuksia solmia ihmissuhteita.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Jama Pediatrics 2015;169:e152411

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.