Kokeiluissa potilas valitsee jo nyt

Soten valinnanvapautta ­testataan kokeilu­hankkeiden avulla.

Kun soten valinnanvapauskokeilu lähiviikkoina alkaa, kahden hämeenlinnalaisen terveysaseman alueella asuvat voivat halutessaan ilmoittautua ammatinharjoittajalääkäri Juho Nummenmaan potilaiksi.

Luvassa on samat palvelut samaan hintaan kuin julkisella puolella.

– Jotkut ovat jo pyytäneet laittamaan nimensä listoille, Hämeenlinnan Lammilla toimiva Nummenmaa kertoo.

Hämeenlinnassa on alkamassa yksi viidestä soten valinnanvapauskokeilusta. Asukkaat saavat valita mukana kokeilussa olevista palveluntuottajista ­haluamansa.

– Palvelupaketti sisältää lääkärin, sairaanhoitajan, psykiatrisen sairaanhoitajan ja sosiaaliohjaajan vastaanottopalvelut. Päivystystä ei edellytetä, mutta arkipäivisin on oltava tarjolla kiirevastaan­ottoa, kertoo tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari Hämeenlinnan kaupungilta.

Kokeiluun on ilmoittautunut neljä erilaista palveluntuottajaa: Juho Nummenmaan lisäksi Kanta-Hämeen sairaskotisäätiö, sekä lääkäriasemat Linnan Klinikka ja Mehiläinen.

Toiveita ja pelkoja

Valinnanvapautta testataan erilaisissa hankkeissa myös Tampereella, Jyväs­kylässä, Ylä-Savossa ja Keski-Uudellamaalla tänä ja ensi vuonna.

– Tähän on asetettu paljon toiveita. Myös uhkakuvia on esitetty. Odotan, ­että kokeiluhankkeet näyttävät, miten odotukset ja riskit toteutuvat tai eivät ­toteudu, sanoo hankepäällikkö Minna Saario STM:stä.

Kokeiluhankkeissa on valinnanvapausmallista erilaisia variaatioita. Jos jokin ­tapa havaitaan toimimattomaksi, sitä voidaan muuttaa jo kokeiluaikana.

Hämeenlinnassa palveluntuottajaa saa vaihtaa kerran kuussa. Palveluntuottajien saamat korvaukset perustuvat siihen, minkä verran kaupungin oma palvelu on tullut maksamaan kutakin ikäryhmää kohden. Eri kokeiluissa kor­vausten laskentatavat vaihtelevat.

Lisää pitkiä hoitosuhteita?

Juho Nummenmaa odottaa kokeilun ­alkamista kiinnostuneena, vaikka se merkitsee hänelle taloudellista riskiä. Potilaita voi ilmoittautua liikaa tai liian vähän.

Nummenmaan kanssa yhteistyötä tekevät sairaanhoitaja ja terveydenhoi­tajat ovat myös ammatinharjoittajia. Sosiaali­ohjauspalvelut tuottaa kolmannen sektorin toimija.

Nummenmaa ajattelee, että kun lääkäri ja hoitajat vastaavat itse toimeentulostaan, se kannustaa heitä tekemään työnsä hyvin.

– Nyt mennään potilaan valinnan­vapaus edellä. Se on minusta iso asia, mutta siihen liittyy kaikenlaisia pelkoja. Yksi pelko on, että potilaat vaihtavat ­lääkäriä hulvattomasti. En usko siihen. Uskon, että valinnanvapaus lisää pysyvyyttä ja pitkiä hoitosuhteita.

Jyväskylän kokeilu lähti yskien liikkeelle

Tammikuun lopussa näytti jo siltä, että Jyväskylän valinnanvapauskokeilu tyrehtyisi kokonaan. Yhtään yksityistä palveluntarjoajaa ei ollut ilmoittautunut, vaikka kokeilun piti alkaa.

Helmikuun alussa Mehiläinen Terveyspalvelut Oy ilmoittautui palveluntuottajaksi. Se aloittaa toiminnan maaliskuussa. Mehiläisen etuna on, että sillä on jo nyt kolme terveysaseman ulkoistusta Jyväs­kylässä. Puitteet toiminnan aloittamiselle ovat siten valmiina.

Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirén ei ihmettele yritysten vähäistä kiinnostusta. Hänen mukaansa Jyväskylän tarjoama kor­vaus potilasta kohden on kymmeniä prosentteja matalampi kuin esimerkiksi Tampereella tai Hämeenlinnassa, jotka ovat myös valinnanvapauskokeilussa. Vaikka Pihlajanlinnalla on lääkäriasema Jyväskylässä, yritys ei silti koe, että sen kannattaisi lähteä kokeiluun mukaan.

– Meillä on kymmenen vuoden kokemus Tampereelta. Nimenomaan terveyspalvelujen suurkuluttajat hyödyntävät valinnanvapautta. Ei ole ketään sellaista, joka olisi valinnut meidät, mutta ei käyttäisi palveluita.

Jyväskylässä korvaussummat on laskettu ikäryhmittäin jakamalla kunkin terveyskeskuksen kulut alueen väestömäärällä. Siinä ei ole huomioitu, että iso osa väestöstä ei vakuutusten ja työterveyshuollon vuoksi käytä julkisia palveluja. Wirénin mukaan kulut pitäisi jakaa palveluja käyttävien ihmisten määrällä. Alimmillaan yrityksen asiakkaasta saama vuosikorvaus jää Jyväskylässä 7–64-vuotiailla 93 euroon vuodessa.

Seppälääkärit Oy:n toimitusjohtaja Heikki Janhunen toteaa, että valinnan­vapauskokeiluun osallistuminen on aloittavalle yritykselle riski. Seppä­lääkärit on paikallisten lääkärien ­perustama yritys.

– Toiminnan aloittaminen vaatii meiltä isot panostukset. Toisaalta kahden vuoden kokeilujakso on niin lyhyt aika, ettei laajamittaisen toiminnan käynnistäminen pelkästään sitä varten ole ehkä järkevää.

Myös Janhunen arvelee, että valinnanvapauskokeiluun osallistuva yritys saattaa saada listoilleen juuri sen väestönosan, joka käyttää paljon ­terveyspalveluita.

Kirjoittajat:
Anne Seppänen
toimittaja

Mari Heikkilä
toimittaja

Kuva:
Tommi Anttonen