Korona on vienyt raskaana olevia sektion vaatineeseen tehohoitoon

Kaikki tehohoitoon joutuneet odottajat ovat olleet rokottamattomia.

Suomessa on tänä vuonna todettu vaikeita, tehohoitoon johtaneita koronavirusinfektioita rokottamattomilla odottavilla äideillä.

Perinatologisen seuran puheenjohtajan, synnytysten ja naistentautien erikoislääkärin Hilkka Nikkisen tietojen mukaan heitä on muutama. Lisäksi raskaana olevia on ollut pitkään sairaalahoidossa koronainfektion vuoksi.

Jos raskaana oleva joutuu tehohoitoon, keisarileikkaus on Nikkisen mukaan välttämätön.

– Raskaus pahentaa hengitysvajausta. Ja toki sikiökin on suuressa riskissä esimerkiksi hapenpuutteelle. Raskauden purkaminen on molempien hyödyksi, hän sanoo.

Äitiä voidaan hoitaa paremmin ja sikiö saadaan turvaan. Varhaisin Nikkisen tiedossa oleva tapaus on tehty raskausviikolla 29.

Myös keskoset ovat joutuneet tehohoitoon. Varhain syntyvät keskoset vaativat tehohoitoa pitkään.

Nikkisen luotsaama Perinatologinen seura toivookin, raskaana olevat ottaisivat koronarokotteen. Kaikki tehohoitoon joutuneet odottajat ovat olleet rokottamattomia.

Nikkisen tiedossa ei ole tapauksia, joissa raskaana oleva olisi joutunut tehohoitoon kovin varhaisilla viikoilla. Hän arvioi, että alkuraskaudessa sairastettu koronatauti ei yhtä todennäköisesti lisää tehohoitoon joutumisen riskiä.

– Jos raskaus siinä tilanteessa komplisoisi toipumista, se tarkoittaisi, että sikiöllä ei olisi selviytymismahdollisuuksia, jos ollaan alle 24-viikkoisissa raskauksissa. Silloin raskauden purkaminen pitäisi tehdä äidin indikaatioilla lapsesta välittämättä. Mutta minulla ei ole tietoa tällaisista tapauksista.

Raskaana ollessa otettu koronarokote suojaa Nikkisen mukaan myös hyvin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee koronarokotetta kaikille raskaana oleville. Sen voi THL:n mukaan ottaa missä tahansa raskauden vaiheessa.

Minna Pihlava

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.