Koronaboostereita haetaan nyt Virosta ja Ruotsista

Virossa ilmiö alkoi näkyä kesällä, ja etenkin alkusyksystä rokotteen hakijoita oli paljon.

Adobe/AOP

Osa suomalaisista on ryhtynyt hakemaan koronaboosterinsa Virosta ja nähtävästi jossain määrin myös Ruotsista, koska kotimaassa toista tehosterokotetta ei perusterveelle työikäiselle ole saatavissa.

Tallinnan sataman läheisyydessä sijaitsevassa Eldred Tervisekliinik24:ssa tilanne on näkynyt kesästä saakka.

– Tarjoamme koronaboostereita suomalaisille, ja monet matkustavat Tallinnaan sen vuoksi, kertoo klinikan markkinointipäällikkö Helena Feofanov sähköpostitse.

Klinikka on yksityinen. Viron valtio on linjannut jo viime keväänä, että kaikki Virossa laillisesti oleskelevat ulkomaalaiset saavat koronarokotuksensa maksutta.  

Etenkin syyskuussa suomalaisia koronarokotteen hakijoita nähtiin klinikalla paljon. Sen jälkeen määrä on tasoittunut jonkin verran.

Tällä hetkellä koronaboosterin saa klinikalla 30-40 suomalaista kuukaudessa. Ikä vaihtelee 17-65 ikävuoden välillä, mutta useimmiten rokotuksen takia Tallinnaan matkustavat ovat 30-50-vuotiaita.

Tieto leviää sosiaalisessa mediassa

Rokotuksia klinikalla antava sairaanhoitaja Kristiina Lindström kertoo, että usein keski-ikäiset suomalaiset matkustavat Viroon hakemaan rokotteensa koko perheen voimin. Moni tulija harmittelee sitä, ettei neljättä rokotetta saa kotimaassa.

Myös 12 vuotta täyttäneet voivat saada toisen tehosterokotteen, jos lapsella on astma tai muu krooninen sairaus, tai jos suunnitteilla on matka kohteeseen, johon rokotus tarvitaan. Näissä tilanteissa Lindström neuvottelee ensin klinikan lääkärin kanssa.

– Suomalaiset asiakkaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä. Moni kertoo löytäneensä meidät tuttujen suosittelemina tai lukeneensa meistä sosiaalisesta mediasta, Lindström kertoo.

Ensisijaisesti Virossa annetaan neljänsiä koronarokotuksia yli 60-vuotiaille, riskiryhmiin kuuluville sekä terveydenhuollon ja hoivakotien henkilöstölle. Kuitenkin tehosteen voi saada yli 12-vuotias, joka on aikeissa matkustaa korkean tartuntariskin maahan, ja kuka tahansa yli 18-vuotias, joka rokotteen haluaa.

IS: Myös Ruotsista saa toisen boosterin

Ilta-Sanomat kertoi perjantaina, että myös Ruotsissa matkailija voi saada koronatehosteen tavallisesta rokotuspisteestä.

Ilta-Sanomien haastattelema kyberturvallisuuden asiantuntija Catharina Candolin kertoi Ruotsissa saamastaan tehosterokotteesta alun perin Twitterissä .

Candolin sai Ruotsin matkansa yhteydessä neljännen koronarokotuksen tavallisesta drop-in-rokotuspisteestä. Rokotuksen sai virallista henkilökorttia tai passia näyttämällä.

­– Mitään ajanvarausta, ruotsalaista sosiaaliturvatunnusta tai muutakaan ei tarvittu, Candolin kertoo Ilta-Sanomille.

Ruotsissa kaikilla 18-64-vuotiailla on mahdollisuus saada toinen tehosterokote, vaikka sitä ei perusterveille työikäisille suoranaisesti suositellakaan. Koronarokotukset ovat maksuttomia.

Anne Seppänen

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.