Kuka hyötyy lääkekannabiksesta?

”Lääkekannabis aiheuttaa myös merkittäviä haittoja, mutta ne otetaan todennäköisesti vakavasti vasta vuosien kuluttua, kun vahinko on jo tapahtunut”, varoittaa HUS:n kipuklinikan ylilääkäri Eija Kalso

Fimea myönsi viime vuonna 223 erityislupaa Cannabis Flos -valmisteille. Vuonna 2013 lupia myönnettiin 120. Cannabis Flos -tuotteet valmistetaan standardoiduissa olosuhteissa kasvatettujen kannabiskasvien kukinnoista. Näiden tuotteiden positiiviset vaikutukset alkavat nopeasti etenkin höyrystimellä annosteltuna. Suusumutteena MS-tautiin rekisteröity tetrahydrokannabinolin ja kannabidiolin sekoite ei näytä pärjäävän kannabiskukinnoille suosiossa.

Ketkä sitten hyötyvät lääkekannabiksesta? Pohdin asiaa pitkään ja hyötyjien listasta tulikin yllättävän pitkä.

Lääkekannabiksesta hyötyy osa MS-potilaista, joiden spastisiteettia se lievittää. Tämä on myös ainoa virallinen käyttöaihe suusumutteena annosteltavalle lääkekannabikselle. Siitä voivat hyötyä myös yksittäiset potilaat, joilla on esimerkiksi harvinainen epilepsia, johon muut lääkkeet eivät tehoa, tai jotkut vaikeasti sairaat potilaat, joiden ruokahalua lääkekannabis lisää. Lääkekannabiksesta hyötyvät (ainakin lyhyellä aikavälillä) myös kaikki ne, joiden ahdistus ja elämän ankeus helpottuvat sen avulla. Stressin lievittyessä kipukin tuntuu siedettävämmältä.

Lääkekannabiksesta hyötyvät epäsuorasti ne, joille se tuo taloudellista hyötyä, medianäkyvyyttä tai liberaalin ajattelijan sädekehän. Taloudellisia hyötyjiä ovat kannabista kasvattavat ja myyvät liikeyritykset, kannabishoitoa määräävät yksityislääkärit ja kannabista potilaille toimittavat apteekkarit.

Kannabiksella tehdään kovaa liiketoimintaa Pohjois-Amerikassa. Kollega kertoi kanadalaisesta sukulaisestaan, joka ennakoi kannabiskaupan kasvumahdollisuudet hyvin ja hankki kasvatukseen sopivat kasvihuoneet. Ne on suunniteltu niin, että kannabishuuman hälvettyä rakenteita voi käyttää tomaattien tuotantoon.

Lääkekannabiksesta hyötyvät myös kaikki toimittajat, jotka työllistyvät tekemällä kannabiksesta juttuja, haastatteluja tai kuumia keskusteluohjelmia. Minäkin hyödyn lääkekannabiksesta, koska kirjoitan aiheesta kolumneja ja saan luentopyyntöjä erilaisiin tilaisuuksiin.

Onko ketään, joka ei hyödy lääkekannabiksesta? Tuore korkeatasoinen systemoitu katsaus ohjeistaa olemaan käyttämättä lääkekannabista hermovauriokivuissa, koska näyttö puhuu tehoa vastaan. Lääkekannabiksesta eivät hyödy ne potilaat, joille sitä määrätään väärillä indikaatioilla ja jotka joutuvat maksamaan jopa yli tuhannen euron kuukausilaskun. Koska lääkekannabiksesta saattaa olla vaikea päästä eroon, voi laskusta tulla pitkä.

Lääkekannabis aiheuttaa myös merkittäviä haittoja. Ne tunnetaan jo nyt, mutta ne otetaan todennäköisesti vakavasti vasta vuosien kuluttua, kun vahinko on jo tapahtunut. Näin juuri kävi opioideille Pohjois-Amerikassa.

Lääkekannabiksesta ei hyödy yhteiskuntakaan, joka päätyy lopullisen laskun maksajaksi. Lääkekannabiksesta ei myöskään saanut iloa se juontaja, jonka TV-ura taisi taannoin päättyä virhearviointiin kuumassa kannabiskeskustelussa.

Kirjoittaja:
Eija Kalso
LKT, professori Eija Kalso on HUS:n kipuklinikan ylilääkäri.

Kuva: Panthermedia

Lue myös: Keskustelua kannabiksesta ja pregabaliinista

Kirjoitus on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.