Kuukautisten poisjääminen voi ahdistaa

Potilaan Lääkärilehden lukija halusi tietää, kannattaako raskaustesti tehdä säännöllisesti, jos kuukautiset jäävät pois ehkäisyn takia.

Potilaan Lääkärilehden lukija haluaa tietää, kuinka usein raskaustesti tulisi tehdä, jos kuukautiset ovat jääneet pois ehkäisymenetelmän takia.

Keskitetyn ehkäisyneuvonnan vastaavan lääkärin, gynekologi Satu Suhosen mukaan kuukautiset voivat jäädä pois naisilta, jotka käyttävät minipillereitä, ihon alle laitettavia ehkäisyimplantteja ja hormonikierukkaa.

– Hormonikierukkaa käyttävistä kolmanneksella jää kuukautiset pois. Minipillereitä tai ehkäisyimplantteja käyttävistä noin 20 prosentilla ei tule kuukautisia. Markkinoille on tullut nyt myös luonnollista estrogeeniä sisältäviä valmisteita, joissa kuukautisten poisjäämisen todennäköisyys on noin kymmenen prosenttia, hän kertoo.

Suhonen tietää, että osa naisista kokee kuukautisten poisjäämisen ahdistavaksi. Hänen mielestään raskaustestiä ei kuitenkaan ole järkevä tehdä kerran kuukaudessa vain varmuuden vuoksi.

– Ei testin tekemisestä ole mitään haittaakaan, jos se rauhoittaa mieltä. Ahdistuneisuudesta kannattaa kuitenkin kertoa lääkärille, joka voi miettiä muita ehkäisyvaihtoehtoja, hän sanoo.

Suhosen mielestä raskauden todennäköisyys on hyvin pieni, jos potilas on ottanut pillerinsä ajallaan, ei ole sairastanut vatsatautia tai käyttänyt ehkäisytehoa heikentäviä lääkkeitä. Hän kuitenkin muistuttaa, että ehkäisypilleritkään eivät ole sata prosenttisen varmoja. Tilastojen mukaan noin 2-3 naista sadasta tulee vuosittain raskaaksi ehkäisystä huolimatta.

– Raskaustesti kannattaa tehdä silloin, kun pilleri on unohtunut, vartalossa tapahtuu raskauteen viittaavia muutoksia (arat rinnat) tai aikaisemmin runsaat kuukautiset jäävätkin yhtäkkiä tulematta, hän ohjeistaa

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia