Kylmä tappaa enemmän kuin kuumuus

Kylmyys selittää kuolleisuudesta yli seitsemän prosenttiyksikköä ja kuumuus vain noin puolikkaan.

Kuumuus ja helleaallot suurentavat etenkin vanhusten kuolleisuutta, mutta niiden vaikutus ei ole yhtä suuri kuin kylmien säiden. Tuoreen tutkimuksen perusteella kylmyys aiheuttaa epäsuorasti yli kaksikymmentä kertaa enemmän kuolemia kuin kuumuus.

Lämpötilan vaikutuksia kuolleisuuteen on tutkittu tätäkin ennen, mutta suuri osa selvityksistä on keskittynyt helleaaltojen ja äärimmäisten säätilojen vaikutuksiin. Nyt julkaistu tutkimus onkin ensimmäisiä, joissa on pyritty selvittämään myös alhaisten ja vähemmän äärimmäisten lämpötilojen kuolleisuusvaikutuksia.

Analyysin perusteella noin kahdeksan prosenttia kuolemista liittyy joko korkeaan tai alhaiseen lämpötilaan, mutta äärimmäisten huippujen sijaan suurin kuolleisuus nähdään jaksoina, jolloin sää on vain jonkin verran tavallista kuumempi tai kylmempi. Kylmyys selittää kuolleisuudesta yli seitsemän prosenttiyksikköä ja kuumuus vain noin puolikkaan. Alhaisin kuolleisuus oli maasta riippumatta päivinä ja jaksoina, jolloin lämpötila oli hieman korkeampi kuin alueella yleensä on.

Kuumuus ja kylmyys ovat terveysriski etenkin iäkkäille, pitkäaikaissairaille sekä pienituloisille ja huono-osaisille, jotka eivät pysty suojautumaan säiltä yhtä hyvin kuin varakkaammat. Lämpötilan vaihtelu voi vaikuttaa kuolleisuuteen mm. edistämällä sydän- ja verisuonitautien tai hengitystautien oireita.

Tutkimuksen tulokset perustuvat tietoihin yli 74 miljoonasta kuolemantapauksesta vuosilta 1985–2012. Tiedot kerättiin lähes 400 paikassa kolmessatoista eri maassa, muun muassa Ruotsissa, Kiinassa, Yhdysvalloissa, Japanissa, Italiassa, Thaimaassa ja Iso-Britanniassa. Valtaosa tiedoista tuli kaupunkialueilta.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Lancet 2015;DOI:10.1016/S0140-6736(14)62114-0)

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.