Lääketieteen tutkimusrahoitus hupenee Yhdysvalloissa

Myös Suomessa kliinisen lääketieteen tutkimusrahoituksen väheneminen on herättänyt huolta. Esimerkiksi valtion korvaus lääketieteelliseen tutkimukseen on vähentynyt tuntuvasti viime vuosina.

Lääketieteen yksityisen ja julkisen tutkimusrahoituksen määrä on kääntynyt laskuun Yhdysvalloissa. Maahan on perinteisesti keskittynyt yli puolet maailman lääketieteen alan tutkimusrahoituksesta.

JAMA-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että lääketieteeseen suunnatut tutkimusvarat ovat kuitenkin kasvaneet maailmanlaajuisesti. Kasvu painottuu Aasiaan ja etenkin Kiinaan.

Tutkimuksessa hyödynnettiin julkisesti saatavilla olevaa tietoa rahoituksesta.

Vuonna 2012 Yhdysvalloissa lääketieteen tutkimusta tuettiin 117 miljardilla dollarilla. Luku on 4,5 prosenttia koko terveydenhuollon kuluista.

Yksityinen ja julkinen tutkimusrahoitus kasvoi 6 prosentin vuosivauhtia vielä vuosina 1994–2004, mutta kasvu kutistui 0,8 prosenttiin vuotta kohden 2004–2012.

Yhdysvaltain etumatka kapenee?

Vuonna 2012 tutkimusrahoituksesta 58 prosenttia tuli teollisuudelta.

Teollisuus tuki aiempaa vähemmän varhaisvaiheen tutkimusta. Rahoitus suuntautuikin aiempaa enemmän laitteiden, biologisten lääkkeiden ja viime vaiheiden laajojen kliinisten kokeiden rahoittamiseen. Etenkin syöpätautien ja harvinaisten sairauksien kliinisten kokeiden saama rahoitus kasvoi.

Tutkimuksen mukaan trendinä on, että tutkimukselta odotetaan nopeita tuloksia.

Kirjoittajien mukaan myös kansalaisten näkemykset tutkimuksen tukemisesta julkisin varoin ovat muuttuneet aiempaa kriittisemmiksi Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain osuus maailmanlaajuisesta tutkimusrahoituksesta putosi tutkimusaikana 57 prosentista 44 prosenttiin.

Kirjoittajien mukaan Yhdysvallat voi menettää jo vuosikymmenen kuluessa asemansa lääketieteellisten innovaatioiden merkittävimpänä kehittäjämaana, ellei uusia keinoja tutkimusrahoituksen varmistamiseksi saada aikaan.

Suomessakin huolta

Myös Suomessa kliinisen lääketieteen tutkimusrahoituksen väheneminen on herättänyt huolta.

Esimerkiksi valtion korvaus lääketieteelliseen tutkimukseen on vähentynyt tuntuvasti viime vuosina.

Tämän vuoden talousarviossa yliopistotasoisen lääketieteellisen tutkimuksen kustannuksiin tarkoitettu valtion tutkimusrahoitus (VTR) pieneni 31,3 miljoonasta eurosta 21,7 miljoonaan euroon. Vielä vuonna 2010 sama määräraha oli 40 miljoonaa euroa.

Lähde:
JAMA:The Anatomy of Medical Research

Maria van der Meer

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.