Lääkitysten lopettamisen seurauksista niukalti tutkimusnäyttöä

Monisairas ja ikääntyvä potilas voi saada vieroitusoireita, lääkityn sairauden oireet voivat palautua ja pahimmillaan voi seurata rebound-ilmiö.

Lisääntyneen lääkekuorman purku voi auttaa monisairaita ja ikääntyviä päivittäisessä selviytymisessä ja parantaa heidän elämänlaatuaan, mutta lääkkeiden lopettaminen voi johtaa myös haittoihin. Purkamisessa vaarana ovat rutiinit, joilla aiheutetaan lisääntyneitä oireita ja sairauden tuntua.

Monisairas ja ikääntyvä potilas voi saada vieroitusoireita, lääkityn sairauden oireet voivat palautua ja pahimmillaan voi seurata rebound-ilmiö, jossa lääkkeellä hoidetun sairauden vaivat palaavat entistä vaikeampina. Valmisteyhteenvedoissa ei yleensä anneta ohjeita lääkityksen lopettamisesta, eikä asiaa tutkita uuden lääkkeen kehittelyvaiheessa.

Lääkitysten lopettamisesta hyötyineen ja haittoineen on tehty vain vähän luotettavia tutkimuksia. Viime vuosina tutkimuksia on käynnistetty. Tutkimuksien suunnittelu, suorittaminen ja tuloksien julkaiseminen kaipaisivat ohjeistoa. Vain näin saadaan pätevää tutkimukseen perustuvaa näyttöä hyödyistä ja haitoista.

Lähde:
BMJ 2014;349:g7013

Kirjoittanut:
Juhana E. Idänpään-Heikkilä
lääketieteen professori

Kuva:
Panthermedia