Lääkkeille vastustuskykyisten tuberkuloositapausten määrä kasvoi

Kokonaisuudessaan tuberkuloositapauksia on Suomessa aikaisempia vuosia vähemmän.

Viime vuonna Suomessa todettiin kuusi monilääkeresistenttiä tuberkuloosibakteeria (MDR-TB), joista yksi oli erittäin laajasti lääkeresistentti (XDR-TB), tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Näiden lääkkeille vastustuskykyisten tuberkuloosien hoitaminen on erittäin kallista. MDR–TB:n lääkekustannukset sairastunutta kohden ovat noin 120 000 euroa kahden vuoden ajalta. XDR–TB:n tapauksessa hoidon hinta on huomattavasti tätä kalliimpaa. Lääkeherkän tuberkuloosin lääkehoito maksaa puolelta vuodelta 2 000 euroa. Hoitojen kokonaiskustannukset ovat kaikissa tapauksissa huomattavasti suuremmat.

Siitä huolimatta, että lääkkeille vastustuskykyisiä tuberkuloositapauksia oli enemmän, niin kokonaisuudessaan tuberkuloositapausten määrä on vähentynyt. Uusia tapauksia todettiin viime vuonna 231, joista puolet muualla kuin Suomessa syntyneillä. Potilaiden keski-ikä oli 50 vuotta. Kuusi sairastuneista oli lapsia. 38 sairastuneella ei ollut suomalaista henkilötunnusta, joten valtaosa heistä on todennäköisesti turvapaikanhakijoita.

Tuberkuloosiin kuolee maailmalla enemmän ihmisiä kuin mihinkään muuhun infektiotautiin. WHO:n arvion mukaan vuonna 2015 yli kymmenen miljoonaa ihmistä sairastui tuberkuloosiin ja 1,8 miljoonaa kuoli tautiin. Erityisen tappava tauti on, jos sairastuneella on samaan aikaan HIV-infektio.

Maailman tuberkuloosipäivää vietettiin 24. maaliskuuta.

Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Fotolia

Juttu on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.