Lapsen allerginen nuha on luultua pahempi ongelma

Allergia- ja astmaliiton mukaan flunssakierre voi johtua allergiasta. Allerginen nuha jää usein liian vähälle huomiolle ja johtaa pahimmillaan astmaan.

Jos allerginen nuha ei ole vanhemmille sairautena tuttu, he voivat mieltää lapsen niiskutuksen normaaliksi flunssaksi. Allergia- ja astmaliitto painottaa, että hoitamattomana allerginen nuha kasvattaa astman riskiä.

Liiton koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaan mukaan allergisen nuhan oireita ovat pitkäkestoinen nuha, aivastelu ja nenän kutina. Hän muistuttaa, että oireileva lapsi pitäisi viedä lääkäriin.

— Allerginen nuha vaikuttaa unen laatuun, koska tukkoinen nenä vaikeuttaa hengittämistä. Tarha- tai koulupäivä tuntuu raskaalta huonosti nukutun yön jälkeen. Koululaisilla nuha voi vaikuttaa koulumenestykseen, Vuorenmaa sanoo.

Sekä siitepöly että eläinten aiheuttama pöly voi saada aikaan allergisen nuhan. Siitepölyn aiheuttamana nuha on kausiluontoista ja eläinpölyn aiheuttama ympärivuotista. Leikki- ja kouluikäisistä joka kymmenes ja koko väestöstä noin 30 prosenttia sairastaa allergista nuhaa. Allerginen nuha alkaa yleensä ilmetä 23 ikävuodesta eteenpäin.

Teksti:
Johanna Nykopp

Kuva:
Panthermedia