Lentokenttätarkastukset syytä keskittää ebola-alueelle

Jos matkustajat seulotaan vasta tulokentillä eri puolilla maailmaa, kuluu siihen huomattavasti enemmän voimavaroja.

Keskimäärin kolme ebolatartunnan saanutta matkustajaa lentäisi kuukausittain kansainvälisillä lennoilla, jos lentokenttätarkastukset epidemiamaissa lopetettaisiin, osoittaa The Lancet -lehdessä julkaistu mallinnustutkimus.

Tutkimuksessa analysoitiin maailmanlaajuisia lentoaikatauluja sekä viime vuoden matkustajatietoja, ja näiden perusteella arvioitiin matkustajien liikkuvuutta epidemia-alueen maista Guineasta, Liberiasta ja Sierra Leonesta. Lentoyhtiöt ovat rajoittaneet merkittävästi lentojaan epidemia-alueelle.

Mallinnuksen pohjana olivat WHO:n arviot viruksen leviämisestä. Taustalla oli myös oletus, että kaikilla epidemia-alueelta lentävillä saattoi olla mahdollinen virusaltistus.

Tarkastus tehokkainta lähtömaissa

Vuonna 2013 Guineasta, Sierra Leonesta ja Liberiasta lensi ulkomaille 500 000 lentomatkustajaa. Valtaosan määränpäänä oli viisi maata: Ghana, Senegal, Britannia, Ranska tai Gambia.

Yli puolet alueen lentomatkustuksesta suuntautuu köyhiin tai alhaisen tulotason maihin, joissa on puutteellinen terveydenhuolto. Näissä maissa taudin pysäyttäminen olisi hankalaa.

Tutkimuksen mukaan lähtötarkastukset epidemia-alueen lentokentillä auttavat tehokkaammin ebolaan sairastuneiden matkustajien tunnistamisessa kuin tarkastukset lentomatkan päätepisteessä. Jos matkustajat seulotaan vasta tulokentillä eri puolilla maailmaa, kuluu siihen huomattavasti enemmän voimavaroja.

Länsimaissa hyöty marginaalinen

Useilla länsimaisilla lentokentillä on alettu tarkastaa matkustajia ebolan varalta. Tutkimuksen mukaan tällainen seulonta on kustannustehotonta.

Ebolainfektion itämisaika on keskimäärin 8–10 päivää (vaihtelu 2–21 päivää). Oletuksena on, että lentokenttätarkastuksissa pystytään tunnistamaan oireiset matkustajat. Pitkän itämisajan takia on epätodennäköistä, että tauti ehtisi puhjeta epidemia-alueelta lähtevillä suorilla lennoilla.

Tutkimus painottaakin tehokkaiden lentokenttätarkastusten tärkeyttä epidemia-alueella.

– Lähtötarkastusten jatkaminen Sierra Leonessa, Guineassa ja Liberiassa näyttää olevan tehokkain tapa arvioida ebolariskissä olevien matkustajien terveydentilaa. Tarkastusten jatkaminen tarvitsee kuitenkin jatkuvaa kansainvälistä tukea, tutkijat painottavat.

Suomelta lisätukea

Suomen ulkoministeriö on tiukentanut matkustussuosituksia Länsi-Afrikkaan. Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustusta Sierra Leoneen, Guineaan ja Liberiaan.

Suomi myönsi myös lisärahoitusta ebolan torjuntaan. Ulkoministeriö antaa 7,1 miljoonaa euroa YK:n kansainväliselle ebolarahastolle.

WHO on julistanut ebolaepidemian päättyneen Nigeriassa ja Senegalissa. Määritelmä täyttyy, kun maassa ei ole havaittu tartuntoja 42 päivään. 42 päivää on kaksi kertaa pisin tunnettu ebolaviruksen itämisaika (21 päivää).

Kirjoittanut:
Maria van der Meer
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.