Lidokaiinitamponi helpottaa yhdyntäkipua

Ennen tutkimushoidon alkua potilailla oli paljon yhdyntäkipua. Lidokaiinin käytön jälkeen kipua oli selvästi vähemmän.

Rintasyövän hoitojen jälkeen useimmilla naisilla on yhdyntään liittyviä kipuja. Hankalat kivut vähentävät seksuaalista aktiivisuutta, aiheuttavat stressiä parisuhteessa ja saavat naiset tuntemaan huonommuutta ja huolta. Ennen yhdyntää paikallisesti annosteltu lidokaiiniliuos helpottaa merkittävästi yhdyntäkipua, mahdollistaa aktiivisen seksielämän ja parantaa naisten kokemaa elämänlaatua.

Tutkimuksessa oli mukana 46 potilasta. Kaikki potilaat olivat sairastaneet rintasyövän ja heillä oli yhdyntäkipuja. Tutkimukseen otettiin vain sellaisia potilaita, joilla kipua oli introituksen alueella. 4-prosenttista lidokaiiniliuosta annosteltiin tamponin avulla introitusalueelle kolme minuuttia ennen yhdyntää. Potilaat satunnaistettiin saamaan joko lidokaiinia tai keittosuolaa sokkoutetusti.

Ennen tutkimushoidon alkua potilailla oli paljon yhdyntäkipua (8–10 asteikolla 0–10). Lidokaiinin käytön jälkeen kipua oli selvästi vähemmän (1) ja keittosuolankin jälkeen kipu helpotti jonkin verran (5,3). Potilaista 90 prosenttia ilmoitti, että lidokaiini helpotti yhdyntään liittyvää kipua. Ennen tutkimuksen aloittamista 20 potilasta ei pystynyt yhdyntään lainkaan kivun takia, mutta 17 heistä pystyi yhdyntään lidokaiinin avulla ja jatkoi yhdyntöjä tutkimuksen jälkeen. Partnerit eivät raportoineet siittimen puutuneisuutta.

Lue lisää: Kun seksi sattuu

Tutkimusryhmä on aiemmin osoittanut, että yhdyntäkipu liittyy estrogeenivajauksen aiheuttamaan vestibulaaristen hermojen proliferaatioon. Tämä tutkimus vahvisti, että yhdyntäkipu ei niinkään liity limakalvojen kuivuuteen, kuten aiemmin on ajateltu. Lidokaiinia sisältävä tamponi on yksinkertainen ja haitaton hoito hankalan yhdyntäkivun hoitoon.

Lähde:
Goetsch M, Lim J, Caughey A. A practical solution for dysparenunia in breast cancer survivors: a randomised controlled trial. J Clin Oncol 2015, verkossa ensin 27.7.2015. DOI 10.1200/JCO.2014.60.7366

Kirjoittanut:
Sirkku Jyrkkiö
dos, osastonylilääkäri
TYKS, syöpätautien klinikka

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 38/15.