Lihavuusleikkaus parantaa astmatasapainoa

Laihduttaminen joko konservatiivisilla keinoilla tai lihavuuskirurgian avulla on lihavuuteen liittyvän astman tärkein hoito.

Suomalaiset tutkijat osoittivat jo 
15 vuotta sitten, että lihavilla astmapotilailla laihduttaminen parantaa 
PEF-arvoja ja keuhkotoimintaa niin, 
että oireet rauhoittuvat. Huomattavaan lihavuuteen liittyvä astma on oma astman fenotyyppinsä. Näiden potilaiden astman hoidon tärkein tekijä on laihduttaminen. Lihavuuskirurgian vaikutuksesta pitkäaikaiseen astmatasapainoon ei aiemmin ole juuri tutkimuksia tehty, mutta nyt on.

Harvardin sairaalan tutkijat selvittivät lihavuusleikkauksen vaikutuksia astmatasapainoon. Tutkimuksessa oli mukana 2 261 astmaa sairastavaa huomattavan lihavaa potilasta kolmesta osavaltiosta (Kalifornia, Florida ja Nebraska), ja heitä seurattiin vuosi ennen leikkausta ja vuosi leikkauksen jälkeen. Tärkeimmät muuttujat olivat päivystyskäynnit ja sairaalahoidot astman takia.

Leikkausta edeltäneen vuoden aikana 22 %:lla potilaista oli astman pahenemisvaihe. Leikkausta seuranneen vuoden aikana pahenemisvaihe oli vain 11 %:lla, ja sitä seuraavana vuonna luku oli täsmälleen sama. Pahenemisvaiheen riski siis puolittui.

Fenotyyppien erilaisuus tarkoittaa sitä, että kaikkia astmapotilaita ei voi hoitaa samalla tavoin. Laihduttaminen joko konservatiivisilla keinoilla tai ­lihavuuskirurgian avulla on lihavuuteen liittyvän astman tärkein hoito.

Tämä tutkimus osoitti, että kun huomattavan lihavan astmapotilaan hoito lääkkeillä 
ja muilla keinoilla ei toimi, on syytä konsultoida endokrinologia tai lihavuusleikkauksia tekevää kirurgia.

Lue myös: "Astman hoito kehittyy jatkuvasti".

Lähde:
Hasegawa K, Tsugawa Y, Chang Y, Camargo CA Jr. Risk of an asthma exacerbation after bariatric surgery in adults. J Allergy Clin Immunol 2015, verkossa ensin 7.2.2015. 
doi: 10.1016/j.jaci.2014.12.1931.

Lue lisää: Sokerivero ei riitä

Kirjoittanut:
Heikki Ekroos
LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 13/15.