Lihavuusleikkaus pudotti tehokkaasti painoa

Lihavuusleikkaus pudotti tehokkaasti painoa Kuva 1 / 1

Vakavasti ylipainoisten henkilöiden paino putosi huomattavasti lihavuusleikkauksen jälkeen, kertoo kolme vuotta kestänyt seurantatutkimus. Leikkauksen vaikutus painoon, diabetekseen, verenpaineeseen ja dyslipidemiaan vaihteli.

Lihavuusleikkauksen tuloksista on tehty vähän yli kaksi vuotta kestäneitä tutkimuksia.

Tutkimushenkilöiden BMI:n mediaani oli tutkimuksen alussa 45,9 kg/m2 ja mediaanipaino 129 kg. Kolmen vuoden päästä painon laskun mediaanit olivat mahalaukun ohituksessa 41 kg (31,5 %) ja pantaleikkauksessa 20 kg (15,9 %). Paino laski eniten ensimmäisenä vuonna leikkauksen jälkeen.

Mahalaukun ohituksen jälkeen 67,5 % diabeetikoista saavutti remission ainakin osittain. Pantaleikkauksessa vähintään osittaisen diabeteksen remission saavutti 28,6 %. Dyslipidemiassa luvut olivat vastaavasti 61,9 % ja 27,1 %, hypertensiossa 38,2 % ja 17,4 %.

Tutkimus käsitti 2 458 potilasta, jotka olivat 18–78-vuotiaita. Tiedot kerättiin 10 yhdysvaltalaisessa sairaalassa vuosina 2006–2012.

Tutkimus julkaistiin JAMA:ssa.

Miia Soininen
Kuva: Pixmac

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Oletko jo lukenut nämä?

 • Laihdutusleikkausten pitkäaikaistulokset ovat lupaavia

  Leikkauksen teho kestää yli kymmenen vuotta, mutta vaikean ylipainon hallintaan tarvitaan myös uusia keinoja.

  Uutiset 21.11.2017
 • Lihavuuskirurgia nujertaa diabeteksen pitkäksi aikaa

  Lihavuuskirurgia tehoaa tyypin 2 diabetekseen viiden vuoden jälkeenkin, osoittaa tutkimus.

  Uutiset 1.6.2017
 • Kenelle lihavuusleikkaus?

  Suomessa lihavuusleikkausten määrä väestöön suhteutettuna on Länsi-Euroopan pienimpiä eivätkä kaikki lihavuuskirurgiasta hyötyvät potilaat pääse leikkausarvioon.Vaikeasta tai sairaalloisesta lihavuudesta kärsii suomalaisista miehistä 5 % ja naisista 7 %.Lihavuuskirurgian aiheeksi on määritelty painoindeksitaso, joka on yli 40 kg/m2 tai yli 35 kg/m2 yhdistyneenä lihavuuteen liittyvään sairauteen. Lisäksi potilasvalinnassa on tärkeää huomioida lihavuuden ja sen ­liitännäissairauksien potilaalle aiheuttama terveysriski.Lihavuuskirurgian kansainvälisten kriteerien uudistamista on viime aikoina harkittu erityisesti ­diabetespotilaiden hoidossa. Huonossa hoitotasapainossa olevat diabeetikot, joiden painoindeksi on 30?35 kg/m2, hyötyvät lihavuuskirurgiasta.Lihavuusleikkaus sopii useimmille potilaille, jotka eivät saavuta pysyvää painonlaskua konservatiivisella hoidolla ja joilla leikkausriski ei ole merkittävästi suurentunut.

  Tutkittua tietoa 25.1.2017

Terveyskirjasto.fi