Lihominen nostaa lapsen verenpainetta

Havainto on huolestuttava, sillä lapsuuden lihavuus ja verenpaineongelmat voivat jatkua aikuisikään ja altistaa mm. sydän- ja verisuonitaudeille.

Lihominen voi tuoreen tutkimuksen mukaan nostaa myös lasten verenpainetta. Havainto on huolestuttava, sillä lapsuuden lihavuus ja verenpaineongelmat voivat jatkua aikuisikään ja altistaa mm. sydän- ja verisuonitaudeille.

Tutkimus julkaistiin Pediatrics-lehdessä, ja sen perusteella 3–17-vuotiaiden lasten ja nuorten verenpaine nousee tasaisesti painoindeksin kasvaessa. Tämä näkyi normaalipainoisilla lapsilla, joista tuli seurannan aikana ylipainoisia, mutta myös jo valmiiksi ylipainoisilla.

Ylipainoiset ja lihavat lapset ja nuoret sairastuivat myös muita todennäköisemmin varsinaiseen verenpainetautiin. Verrattuna normaalipainoisiin heidän sairastumisriskinsä oli 2–4-kertainen, tutkijat kirjoittavat.

Lue lisää: Sokerivero ei riitä

Tulokset perustuvat yli 100 000 lapsen ja nuoren terveystietoihin keskimäärin kolmen vuoden seurannan ajalta.

Lasten ja nuorten lihavuus on lisääntynyt ympäri maailmaa viime vuosikymmeninä. Suomessa arviolta neljännes yli 12-vuotiaista on ylipainoisia.

Lähde:
Change in Weight Status and Development of Hypertension. Pediatrics 2016;137:e20151662.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia

Lue myös:
Verenpaine laskee kun syö oikein

Tutkimus: Ylipaino ja huono kunto 18-vuotiaana ennakoivat tulevia verenpaineongelmia

Energiajuoma nostaa verenpainetta