Liikunta raskausaikana pienentää vauvan lihavuusriskiä

Raskauden alussa huomattavasti lihovat naiset synnyttävät muita todennäköisemmin lihavia vauvoja. Riskiä voi pienentää terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla.

Äidit, joiden paino nousee selvästi ensimmäisten raskauskuukausien aikana, synnyttävät lähes kolme kertaa muita todennäköisemmin suuria ja ylipainoisia vauvoja, todetaan Kanadassa tehdyssä, Obstetrics & Gynecology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Espanjassa tehdyn, British Journal of Sports Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan keisarileikkauksen ja vauvan ylipainon riskiä voidaan vähentää riittävällä liikunnalla.

Raskauden alussa lihoneet synnyttivät suurempia vauvoja

Kanadassa vuosina 1995–2011 tehtyyn tutkimukseen osallistui 172 raskaana ollutta tupakoimatonta naista, jotka asuivat Londonissa Ontarion provinssissa. Raskauden alussa naiset olivat terveitä, ja heidän painoindeksinsä oli 16.–20. raskausviikolla vähintään 18,5.

Kaikkia naisia kehotettiin harjoittamaan aerobista liikuntaa 3–4 kertaa viikossa ja noudattamaan ravintosuosituksia. Heidän raskaudenaikaista painonnousuaan verrattiin raskautta edeltäneeseen painoon ja vuonna 2009 voimassa olleisiin suosituksiin raskaudenaikaisesta painonnoususta.

Yli puolet osallistuneista – 52 prosenttia – lihoi merkittävästi raskauden aikana. Niillä, joilla lihominen tapahtui raskauden ensimmäisen puoliskon aikana, oli 2,7-kertainen riski synnyttää suurempia ja painavampia vauvoja. Näillä vauvoilla oli myös korkea kehon rasvaprosentti (yli 14).

– Raskauden aikainen terveellinen ruokavalio ja fyysinen aktiivisuus tuottavat pitkäaikaisia hyötyjä sekä äidille että lapselle, sanoo tutkimusta johtanut Margie Davenport Albertan yliopistosta.

– Suurempina syntyneistä vauvoista kasvaa yleensä suurempia lapsia, mikä lisää lihavuusriskiä myös aikuisena.

Keisarileikkauksen riski pieneni kolmanneksella

Espanjassa tutkittiin äidin liikunnan vaikutusta lasten syntymäpainoon ja keisarileikkausriskiin. Tutkimukseen pyydettiin 780:tä Madridin Leganésin kaupunginosassa asuvaa raskaana ollutta, liikuntaa harrastamatonta naista. Heistä 510 osallistui.

Liikuntaa harrastamattomiksi määriteltiin naiset, jotka harjoittivat liikuntaa alle 20 minuuttia päivässä ja alle kolmena päivänä viikossa. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toiselle järjestettiin ohjattuja liikuntaharjoituksia kolmesti viikossa 10.–12. raskausviikosta 38.–39. raskausviikkoon.

Harjoitukset kestivät 55 minuuttia ja sisälsivät aerobisia, lihasvoimaa lisääviä ja notkeutta edistäviä harjoitteita. Verrokkiryhmä sai tavanomaista raskaudenaikaista ohjeistusta ja hoitoa.

Tulosten mukaan liikunta ei vähentänyt raskausdiabeteksen riskiä. Makrosomian (lapsen syntymäpaino yli neljä kiloa) riski sen sijaan pieneni 58 prosenttia ja keisarileikkauksen riski 34 prosenttia.

Raskaus heikentää insuliiniaineenvaihduntaa

Professori Aila Rissanen HYKSin Lihavuustutkimusyksiköstä toteaa raskaudenaikaisen lihomisen ja dysglykemian aiheuttamien riskien olevan tunnettuja faktoja.

– Raskaus aiheuttaa elimistön insuliiniaineenvaihdunnan heikkenemistä. Jos ihminen on raskaaksi tullessaan pyöreä tai jos hän lihoo raskauden ensivaiheen aikana hurjasti, sellaisesta tilasta voi huonoissa olosuhteissa syntyä diabetes. Tuolloin lapsella on suurentunut riski saada kohonneeseen verensokeriin liittyviä komplikaatioita, Rissanen sanoo.

Raskaudenaikaiseen dysglykemiaan liittyy Rissasen mukaan myös makrosomian ja raskauskomplikaatioiden riski.

– Lapsen suuri koko lisää myös synnytysongelmien riskiä, Rissanen toteaa.

Sirpa Kulonen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Lue lisää:
Äidin ylipaino lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä
Elämäntapaohjaus tehoaa, kun raskausdiabetes uhkaa
Ravitsemus- ja liikuntaneuvonta tulisi aloittaa jo äitiysneuvolassa
Liikunta raskauden aikana ja sen jälkeen