Lintuinfluenssatartunnat tyrehtyivät

Kiinasta on viime kuukausina ilmoitettu vain muutamia yksittäisiä lintuinfluenssatapauksia. Myös Lähi-idän MERS-tilanne vaikuttaa rauhallisemmalta kuin keväällä.

Kiinassa levinneen A(H7N9)-lintuinfluenssaviruksen tiedetään kevään jälkeen aiheuttaneen vain muutamia yksittäisiä tartuntatapauksia.

– Uusia tautitapauksia ilmeni melko tasaisesti vuoden vaihteesta toukokuuhun. Sen jälkeen ne käytännössä tyrehtyivät, kertoo virologian yksikön päällikkö Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Tilanne rauhoittui, kun Kiinassa hävitettiin lintuja ja suljettiin elävien lintujen markkinoita laajasti.

Salminen suhtautuukin varauksella The American Journal of Pathology -lehden tutkimustuloksiin, joiden mukaan H7N9-viruksella olisi uusien ominaisuuksiensa takia mahdollisuudet aiheuttaa pandemia. Tutkimuksen mukaan H7N9-virus kiinnittyy sekä ylempiin että alempiin hengityselimiin, toisin kuin muut lintuinfluenssavirukset, ja saattaisi siten siirtyä tehokkaasti ihmisten välillä.

– Kyse on laboratoriotutkimuksesta, jonka perusteella on vedetty aika pitkälle meneviä johtopäätöksiä siitä, mitä todellisuudessa tapahtuisi. Jos virus tarttuisi tehokkaasti ihmisten välillä, se olisi jo nähty Kiinassa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n viime tiedon mukaan laboratoriossa varmennettuja A(H7N9)-tartuntoja on tähän asti ollut 135 ihmisellä. Heistä 44 on kuollut. WHO seuraa tilannetta jatkuvasti.

MERS-tilanne ei täytä kansainvälisen hätätilan kriteerejä

Kovin hälyttävältä ei Salmisen mukaan nyt näytä myöskään Lähi-idän MERS-tilanne. WHO:lle on tähän mennessä ilmoitettu 114:sta laboratoriovarmennetusta virusinfektiosta, joista 54 on johtanut potilaan kuolemaan. Tartuntoja on eniten Saudi-Arabiassa, mutta myös Qatarissa, Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa ja yksittäistapauksina muutamassa muussa maassa.

– WHO teki MERS-viruksen vuoksi melko harvinaisen ratkaisun ja kutsui koolle kansainvälisen hätäkomitean arvioimaan tilannetta. Komitea totesi yksimielisesti, ettei tilanne täytä kansainvälisen hätätilan kriteerejä.

Sen sijaan komitea antoi useita suosituksia mm. seurannan parantamisesta tartunta-alueilla ja suojautumisohjeita laitosepidemioiden varalta. Myös matkustajille on annettu ohjeita, koska vuosittainen pyhiinvaellus Mekkaan tuo alueelle jopa miljoonia ihmisiä.

Suvi Sariola
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla

Lisää aiheesta:
Lintuinfluenssa näyttää rauhoittuvan
Kiinan lintuinfluenssa tuskin Eurooppaan
MERS voi aiheuttaa laajan kirjon oireita
MERS-viruksen jäljet viittaavat Afrikkaan
Tutkijat selvittivät: minne MERS-virus matkustaa
Saudi-Arabia varoittaa pyhiinvaeltajia koronaviruksesta
Tutkimus: MERS-virus ei vielä globaali uhka
Uusi arvio MERS-viruksen itämisajasta
MERS on uusi vakavia hengitystieinfektioita aiheuttava koronavirus