Lisää tietoa lihavuusleikkauksista: Voivat nopeuttaa alkoholin imeytymistä

Tutkijoiden mukaan lihavuusleikkauksessa olleet myös ylittävät rattijuopumuksen promillerajat helpommin kuin muut.

Alkoholi saattaa imeytyä huomattavasti nopeammin lihavuusleikkauksen jälkeen ja aiheuttaa myös kovemman humalatilan pienemmillä alkoholimäärillä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että lihavuusleikkauksessa olleet ylittävät rattijuopumuksen promillerajat helpommin kuin muut, yhdysvaltalaistutkijat kirjoittavat.

Yhdysvaltalaisten havainnot perustuvat pieneen tutkimukseen, johon osallistui kahdeksan mahalaukun ohitusleikkauksessa ollutta ja yhdeksän sellaiseen jonottavaa naista. Osana tutkimusta kaikki naiset joivat yhdellä tutkimusviikolla kaksi alkoholiannosta valvotuissa oloissa ja toisella viikolla vastaavan määrän alkoholitonta juomaa.

Naisten verinäytteet osoittivat, että lihavuusleikkauksessa olleiden veren alkoholipitoisuus nousi nopeammin ja kohosi kaksi kertaa suuremmaksi kuin verrokkien. Naiset myös tunsivat olevansa kovemmassa humalassa.

Tulokset viittaavat siihen, että mahalaukun ohitusleikkauksen aiheuttamat muutokset ruoansulatuselimistössä nopeuttavat alkoholin siirtymistä verenkiertoon. Aiemmissa tutkimuksissa on saatu viitteitä myös siitä, että lihavuusleikkaukset saattavat lisätä alkoholiongelmia. Lääkäreiden olisikin hyvä varoittaa potilaitaan näistä vaikutuksista ja riskeistä ennen leikkausta.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton Jama Surgery -lehdessä.

Lue lisää lihavuusleikkauksista täältä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Jama Surgery 2015DOI:10.1001/jamasurg.2015.1884

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.